10. april sendte Cermaq Norway ut en pressemelding der selskapet varslet at de ser på slakteristrukturen i Nordland. Et alternativ er et felles slakteri som dekker hele regionen. Et slikt felles slakteri vil vurderes opp mot å bygge ut kapasiteten på de eksisterende slakteriene Cermaq har i Nordland. Cermaq har to slakteri Nordland, et på Alsvåg og et på Skutvik i Hamarøy.

Les også: Nå vil Cermaq øke slakteirkapasiteten

Tilbyr kommunekroner

Steigen kommune har nå posisjonert seg fint i kampen dersom Cermaq skulle velge å bare ha ett slakteri. Kommunen har tilbudt Cermaq Norway at de kan få låne 36 millioner kroner av kommunen, skriver Avisa Nordland.

Riktignok er dette bare et muntlig tilbud som er fremsatt av ordfører Asle Schrøder, men han varsler at han vil be kommunestyret om å fatte et formelt vedtak. Dersom Cermaq sluker agnet fra Steigen, kan både Hamarøy og Øksnes miste hver sitt slakteri.

Har oppdrettspenger på fond

Steigen-ordføreren vil nemlig at Cermaq skal bygge det nye slakteriet på Storskjæret i Steigen. Området er opparbeidet akkurat til dette formålet.

Hvordan har så Steigen råd til å låne penger til et gigantisk, japansk-eid selskap?

Da regjeringen gjennomførte ”den grønne” konsesjonsrunden, fikk Cermaq noen tillatelser som de la til Steigen. Dette har gitt kommunen tilførsel av 53,7 millioner kroner. Ordføreren vil låne store deler av denne pengesummen tilbake til Cermaq.

Åpen prosess

– Tildelingen gjorde det klart at Cermaq ville trenge større slakterikapasitet i framtiden. Vi tok derfor på nytt kontakt med Cermaq med tilbud om at kommunen kunne bygge slakteriet og leie det ut til Cermaq, sier ordfører Asle Schrøder til Avisa Nordland.

Avisen skriver at selskapet synes tilbudet er interesssant, men ønsker en åpen prosess med Hamarøy og Øksnes.

Ordfører Jørn Martinussen:

-Totaliteten avgjør slakterisaken

Øksnesordfører Jørn Martinussen sier det står respekt av Steigens tilbud til Cermaq, men mener at finansieringen ikke blir avgjørende for selskapet.

-Totaliteten, lønnsomheten over tid, kommer til å bli avgjørende, slår øksnesordføreren fast.

- Cermaqs eiere er veldig profesjonelle og de vil søke etter en optimal lokalisering. Det står resept av Steigens tilbud, men tilbud om å låne 36 millioner kroner kommer ikke til å avgjøre saken, sier Martinussen.

Han peker blant annet på at myndighetene arbeider med å korte reiseavstanden mellom Vesterålen og Narvik. Derfra jobbes det også med planer om et dobbeltspor til Kiruna. Han peker også på at Øksnes har et stort fagmiljø for fisk, er Norges største torskekommune, får en marin videregående skole og kanskje et maritimt senter. Dessuten peker han på den korte avstanden det er mellom kassefabrikken på Alsvåg og slakteriet. De er naboer.

- 36 millioner kroner i lån blir lite når man ser på lønnsomhet over tid, påpeker Martinussen.