Øksnes kommune gjennomførte Ungdata-undersøkelse i uke 5 i år, for alle elever på ungdomsskoletrinnet i kommunen. Totalt svarte 160 elever i undersøkelsen, noe som gir en svarandel på 94 prosent. Det skriver Øksnes kommune i en pressemelding.

Drikker mindre

I undersøkelsen, som er landsomfattende, kommer det fram at ungdom i hele landet drikker mindre alkohol enn tidligere. Øksnes ligger under landsgjennomsnittet. Ni prosent av øksnesungdom har drukket seg beruset minst én gang siste tolv måneder, mot 15 prosent på landsbasis.

Null prosent av unge i Øksnes oppgir å røyke ukentlig. På landsbasis svarer tre prosent av unge at de røyker ukentlig. Tre prosent bruker snus ukentlig, mot fem prosent på landsbasis.

Få har blitt tilbudt hasj

Tre prosent av ungdomsskoleelever i Øksnes oppgir å ha blitt tilbud hasj minst én gang det siste året. Det er adskillig lavere enn landsgjennomsnittet på 11 prosent. Null prosent oppgir å faktisk ha brukt hasj eller marihuana det siste året, mot tre prosent hvis man ser landet under ett.

Faglig ansvarlig for undersøkelsen er NOVA, (Norsk forskningsinstitutt for oppvekst, velferd og aldring) og KoRus Nord, (Kompetansesenter for Rus Nord-Norge).

Ungdata er en digital, anonym spørreundersøkelse med de samme spørsmål til ungdom som deltar i hele landet. Undersøkelsen dekker følgende temaområder: Ulike forhold knyttet til foreldre og venner, skole og framtid, fritid, helse og trivsel, tobakk og rus, risikoatferd og vold i ungdomsbefolkningen.