I helga rapporterte fiskerne i Langnesegga at innsiget av skrei nå er i gang på yttersida av Vesterålen.

Det er ikke bare skreien som er på vandring i retning Vesterålen og Øksnes.

I vintersesongen får landets største torskekommune nemlig flere hundre nye innbyggere. De fleste er øst-europeere som kommer for å jobbe i landindustrien, men også mange fiskere fra andre deler av landet velger Øksnes som base for sitt skreifiske.

- Flest rumenere

Fiskekjøper Ted Endresen forteller til VOL at det allerede nå er kommet rundt 25 fremmedbåter bare til Myre fiskemottak, som er ett av fire fiskebruk i havna på Myre. Endresen venter enda flere når sesongen for alvor kommer i gang.

Myre fiskemottak kjører produksjon hele døgnet. Av den grunn har de sett seg nødt til å hente store mengder arbeidskraft fra utlandet. Den siste uka har busslast med rumenere kommet til Myre.

- I sesongen har vi mellom 150 og 200 utlendinger i arbeid. Hovedtyngden av disse kommer fra Romania for å jobbe i Øksnes en kort periode. Det er ikke folk å oppdrive her til slikt sesongarbeid, mener Endresen.

Han mener arbeidsmiljøloven er en del av årsaken til at de må ha et så stort antall arbeidere i sesongen.    - Når vi kjører produksjon hele døgnet, krever arbeidsmiljøloven at vi må ha mye folk, fordi den ikke tillater folk å jobbe så mye.De aller fleste arbeidsinnvandrerne kommer hit vel vitende om at de har en jobb å komme til, de fleste gjennom bemanningsbyrå.- Det er gjort en jobb på forhånd. 70 prosent av de som kommer har vært her før, mange av dem for 6. året på rad, sier Endresen.

- Høyt tall

I følge seniorrådgiver Kjell Bråthen i NAV Øksnes kom det totalt i fjor nærmere 300 fremmedarbeidere til Øksnes i skreisesongen. Han tror at tallet ikke blir noe mindre i år, siden alle de fire fiskebrukene i kommunen henter inn arbeidskraft fra utlandet.  - Det er et høyt tall. Det har aldri vært høyere enn i fjor. Det har nok en sammenheng med størrelsen på kvotene, for det har aldri blitt landet et så stort volum fisk som i fjor, sier Bråthen.

Han antyder at det nok kan gå ut over arbeidsledige øksnesværinger at arbeidsinnvandringen i sesongen er så stor.  - Men jeg tror ikke vi hadde hatt nok arbeidsledige i Øksnes til å dekke det fiskebrukene trenger av arbeidskraft, så jeg tror nok det er behov for arbeidsinnvandring, sier han.

- Skaper det utfordringer for øksnessamfunnet at så mange kommer i vintersesongen?

- Det skaper utfordring blant annet i forhold til boliger. Nå har bedriftene vært flinke til å ordne med boliger selv, men det er ei utfordring å få boliger nok til alle. For NAV sin del så skaper det et betydelig merarbeid med alle som skal hente dagpenger, kontantstøtte og så videre, sier Bråthen

- Også er språket en utfordring. Mange snakker dårlig engelsk. Ellers tror jeg det er liten belastning på den kommunale strukturen.

Arbeidstilsynet følger med

Når antallet arbeidsinnvandrere er så stort i én kommune, følger Arbeidstilsynet med at alt går riktig for seg etter norske lover.- Arbeidstilsynet kommer nok til å dukke opp på de fleste arbeidsplasser under vinterfisket, sier tilsynsleder i Nord-Norge Johan Furebotten.

Han påpeker at de aller fleste bedriftene har ting på stell.- En av våre oppgaver er å følge med arbeidsinnvandringen til landsdelen i de bransjene vi har. Fiskeri er en av de viktigste. Vi gjør tilsyn, varslede og uanmeldte, og følger opp når vi får tips. Majoriteten gjør ting helt lovlig, men det er en og annen i landsdelen som gjør ting som ikke er fullt så bra, sier han.

- Det har vært noen uheldige episoder i fiskeribransjen i Nord-Norge. Det varierer fra enkle brudd til mer alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven. Men det er ikke noe verre i Vesterålen enn i resten av landet, sier Furebotten.

Millionøkning i dagligvarebransjen

Den betydelige befolkningsøkningen i Øksnes i vintersesongen fører med seg ringvirkninger også utover havneområdet. Det kan kjøpmann Eirik Sørdahl ved Rema 1000 på Myre bekrefte.

- Merker dere arbeidsinnvandringen i vintersesongen på omsetningen i butikken?

- Å ja! Veldig! sier han.

- For 10 år siden var jula høysesong, og januar gav oss en pustepause. Nå skraper de på dørene fra 2. januar, og vi har høysesong fra jul til påske på grunn av de som kommer hit for å ro fiske, og de som kommer hit for å jobbe på land.- Fiskeriene har i alle år vært grunnlaget for vår eksistens, men de har blitt enda viktigere de siste årene. Årlig handler det om millionbeløp i økt omsetning på grunn av høy aktivitet her i vintersesongen, sier han.  Han tror også at andre enn dagligvarebransjen får merke dette.- De som kommer hit i sesongen jobber, tjener penger og får etter hvert større kjøpekraft. Da handler de også andre ting enn mat. På Sørdahl merker vi at når det nærmer seg hjemreise, kjøpes det gjerne en del sko og klær.