Brageprisene for 2015 ble tirsdag delt ut under en festforestilling i Dansens hus i Oslo.

Lars Saabye Christensen vant prisen for beste skjønnlitterære verk for romanen «Magnet».

– En velskrevet murstein

Saabye Christensen, som bodde i en årrekke på Sortland, roses av juryen for å peke på tidstypiske elementer, alt deilig gjenkjennbart, samtidig som han gir god plass til refleksjon.

«Med 'Magnet' leverer Lars Saabye Christensen en typisk Lars Saabye Christensen-roman, men samtidig også ikke. Her er et oppkomme av ideer, dette er skriveglede og alvor.»

Begrunnelsen lyder videre:

«Det som starter som en oppvekstroman og en kjærlighetshistorie, endrer snart form og blir en velskrevet murstein full av referanser og samfunnskritikk. Med en forkjærlighet for pussige hovedpersoner med sjarmerende navn, tar forfatteren oss med inn i annen verden. Temaene er seriøse, men allikevel er det noe komisk i alvoret, både i formuleringer og observasjoner. Her er tunge temaer og lett språk, og dialoger som på mesterlig vis lar personene tre frem for leseren gjennom samtalene de fører.»

Les også: Konsertopplevelse av de helt sjeldne

Delvis bøfjæring vant

Lars Saabye Christensen var ikke den eneste vesterålsrelaterte forfatteren som fikk med seg en pris på tirsdagens utdeling.

Morten Strøksnes har røtter i Hovden i Bø og vant i sakprosakategorien for boka med den ikke særlig korte tittelen «Havboka. Eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider».

Les også: Strøksnes til Vesterålen

De andre Brageprisene ble vunnet av:

Barne- og ungdomsbok: Torun Lian med «Reserveprinsesse Andersen»

Åpen klasse: Kjell Ola Dahl med «Kureren»

Hedersprisen 2015: Einar Økland