– Jeg hadde bare litt vondt. Normalt sett ville jeg ikke dratt til legen, da skal jeg ha store smerter, men jeg hadde en følelse i kroppen av at noe ikke var helt rett.

Sortlending Cathrine Kaspersen fikk først beskjed av fastlegen om at hun hadde fått betennelse på eggstokkene, og hun ble satt på en antibiotika-kur.

Stor operasjon

Etter kuren var hun fortsatt ikke helt bra, og 20-åringen dro tilbake til fastlegen, som henviste henne videre til en gynekolog.

Det ble gjort en CT-undersøkelse, og legene trodde de hadde funnet cyster. Deretter ble hun sendt til universitetssykehuset i Tromsø, som bekreftet mistanken: hun hadde kreftkuler på begge eggstokkene.

Dagen før nyttårsaften ble hun operert. Begge eggstokkene, livmoren og blindtarmen ble fjernet.

– Det har jo vært tøft. Jeg vet jeg ikke kan få unge, og jeg vet ikke om jeg fortsatt er her om 20 år. Det har vært mye på en gang, men jeg er i hvert fall glad for at operasjonen gikk bra, sier Kaspersen.

Legene sa det var en blanding av godarta og ondarta cyster.

– Helsevesenet skal ha mye skryt. Det var noen tunge dager i Tromsø, men både sykepleiere, kirurgene, samboeren min og familien tok veldig godt vare på meg.

– Bør teste seg tidligere

Hvert år rammes rundt 450 norske kvinner av eggstokk-kreft, og Kaspersen mener det er for liten oppmerksomhet rundt denne typen kreft.

Det er også en av årsakene til at hun nylig har startet en blogg, hvor hun skriver om kreften og opplevelsene rundt diagnosen og behandlingen.

Alle kvinner over 25 år anbefales å gå til gynekolog hvert tredje år for å ta en celleprøve, men Kaspersen mener også yngre kvinner bør teste seg jevnlig.

– Også de under 25 år bør bli kalt inn til celleprøver. Jeg er jo et levende eksempel på at man også kan få kreft i eggstokkene som 20-åring, sier hun.

Utydelige symptomer

Hun mener også det var flaks at hun gikk til legen da hun følte smerter i mageregionen.

– Symptomene til eggstokk-kreft kan ofte «blende» seg inn i hverdagslige ting, som mage- og menssmerter. Så flere kvinner bør sjekke seg. Det er bedre å sjekke seg en gang for mye enn en gang for lite, understreker 20-åringen.

– Ut fra det jeg vet, er tiden den beste medisinen. Blir det oppdaget tidlig, har du langt bedre prognoser for å berge deg, legger hun til

Behandlingen går bra

Nå skal Kaspersen til sykehuset på Stokmarknes og få cellegiftbehandlinger seks ganger med tre ukers mellomrom fremover.

Behandlingen er dermed etter planen ferdig i månedsskiftet mai-juni.

– Ut fra det fastlegen sier, ser det ut som at behandlingen går bra, og at jeg takler cellegift. Formen min er grei, selv om det er slitsomt å bevege seg, sier hun.

Vil fullføre lærlingtiden

Kaspersen har studert elektronikk, og da hun fikk påvist kreften, hadde hun lærlingtid som huselektriker.

Til avisa Nordlys, som først omtalte saken, sa hun at hun før diagnosen hadde livet planlagt, og at hun ville ha to-tre unger senere. – Når jeg var ferdig med utdanningen og fått fagbrevet, skulle jeg kjøpe meg et hus. Før jeg skulle ha barn, ville jeg ha alt på stell og oppleve litt av verden, fortalte hun til Nordlys.

Nå er hun sykemeldt fra lærlingjobben, i hvert fall frem til cellegiftbehandlingen er ferdig.

– Det er kjedelig å sitte hjemme, og jeg gleder meg til å komme tilbake og få følelsen på forskjellen mellom helger og ukedager igjen.

Skal fullføre lærlingtiden

Hun er med andre ord klar for å fortsette livet igjen, selv om fremtiden med ett ble mer usikker etter kreftdiagnosen.

– Vi får se hvordan det går. Jeg vet jeg kan få varige skader av behandlingen, som nerveskader og dårligere hørsel, også tar det jo veldig på psykisk. Men jeg skal komme tilbake og fullføre lærlingtiden, sier 20-åringen bestemt.