- Førstkommende onsdag holder professor Einar Niemi foredrag på Sortland museum. Han er kjent i hele Norden som en fremragende forsker og formidler og har også tidligere holdt populære foredrag i regi av Sortland museum.  Denne gangen står forholdet mellom Norge og Russland på programmet – et høyaktuelt tema.  Niemi vil gi et historisk utsyn som spenner over lang tid, med utgangspunkt i tesen "frykt og forventning", heter det i ei pressemelding fra Sortland Museum.

Historie

Foredraget vil trekke en lang historisk linje i den norskrussiske historien i nord, med utgangspunkt i ambivalensen mellom frykt og forventning.

- Hvordan løste man samhandlingen i tida før grensen mellom Norge og Russland ble traktatfestet i 1826? Hva betydde pomorhandelen for naboskapet? Hvordan oppstod det kjente uttrykket «den russiske fare», og hvordan ble det brukt politisk? Andre verdenskrig som vannskille i relasjonene, med de norske partisanene og den russiske frigjørelsen av Øst-Finnmark? Det fantes «pustehull i jernteppet» under den kalde krigen – hva innebar de? Regimeskiftet rundt 1990 – «historiens slutt» eller «historiens tilbakekomst»?. spørres det i pressemeldingen.

I foredraget kommer Niemi også inn på temaet for utstillinga som nå står på museet, "Murman, håpets kyst". Den handler om nordmenn som utvandret og bosatte seg langs kysten av den russiske Kolahalvøya på slutten av 1800-tallet, og hva som skjedde med dem og etterkommerne deres.

Foto: Sigrun Høgetveit BErg