Tidlig på morgenen 14. desember i fjor tok den nær 150 år gamle Kvitbrygga på Sortland fyr, og det tok mange timer før brannen var slukket.

Les også: Kvitbrygga er totalskadd av brannen

Det bevaringsverdige bygget inneholdt mange historiske gjenstander som gikk tapt, og denne mandagen ble omtalt som en svart dag for Sortlands historie.

Neppe bygging i år

Geir Abel Ellingsen er en av eierne av Kvitbrygga, og det tok ikke lang tid fra brannen ble slukket til han konstaterte at Kvitbrygga skal bygges opp igjen.

Drøyt tre måneder etter brannen er han like klar på at Kvitbrygga skal gjenoppstå i sin opprinnelige prakt. Men byggingen vil neppe skje i år.

– Vi holder på med å lage en beskrivelse av hvordan gjenoppbyggingen skal skje. Det er vanskelig å gå ut med noen tidsplan, men sannsynligvis trenger vi å bruke dette året på planleggingen, sier Ellingsen.

Les også: - Vil jobbe så rakst vi kan med å bygge opp Kvitbrygga igjen

Mye bevart

Det er det indre treverket i Kvitbrygga som er originalt fra 1870-tallet. Treverket på utsiden er lagt på i nyere tid.

– Vi anslår at cirka 70-80 prosent av det opprinnelige treverket i første etasje er bevart, mens 20-30 prosent av andre etasje er ikke brannskadet, forteller Ellingsen.

I og med at bygget er vedtatt bevaringsverdige av Sortland kommune, kan ikke eierne gjøre som de vil i gjenoppbyggingen.

– Vi har hele tiden fremdrift, men vi må ha dialog med kommunen, som har en del retningslinjer når det gjelder å ta vare på det gamle treverket under gjenoppbyggingen, sier Ellingsen.

– Målsettingen vår er å bygge opp Kvitbrygga slik den var, med nytt materiale, men i gammel stil.

Les også: - Mistet et bygg som er en av grunnpilarane i handelshistorien vår

Ikke beskyttelse

Når det gjelder de brannskadde gjenstandene som befant seg i Kvitbrygga, er målet å restaurere det som restaureres kan.

– Vi har utarbeidet en totaloversikt, og det er en del gamle ting og gjenstander som er totalskadet. Men vi skal se på hvilke ting av historisk verdi som det er mulig å restaurere, sier han.

Kvitbrygga står nå åpent, uten taket og tredje etasje, som brant opp 14. desember. Eierne planlegger ikke å lage et overbygg eller gjøre andre ting for å beskytte restene før gjenoppbyggingen starter.

– Vi kommer ikke til å beskytte Kvitbrygga i mellomtiden. Det blir utsatt for en del vær og vind, men vi har vurdert at det ikke vil ha noen negativ effekt på det bevaringsverdige treverket om det står åpent, sier Ellingsen.