Styret i Vardia Forsikring vedtok 28. april en nedleggelse av avdeling Sortland. Som hovedtillitsvalgt for Finansforbundet i Vardia Forsikring vil jeg si at vi har vært igjennom en krevende og tøff prosess. Sammen med ledelsen i Vardia har man prøvd å snu alle steiner og finne en løsning for å kunne fortsette driften på Sortland. Vi i Finansforbundet er ikke enige i beslutningen som ledelsen i Vardia har falt på; at avdelingen på Sortland skal legges ned.

Les også: Vardia bør nedvurdere sine planer om nedleggelse.

Argumentene fra Finansforbundets side er først og fremst at vi mener at kompetansen blant de ansatte på Sortland er vesentlig høyere enn andre (nyere) avdelinger i konsernet. Siden oppstarten i 2009 har vi jobbet kontinuerlig med å øke forsikringskompetansen til de ansatte gjennom godkjenningsordninger og kursing.

I tillegg til formell kompetanse har vi også hatt et kundesenter på Sortland siden 2011 hvor man har opparbeidet mye forsikringskompetanse. Helt fra starten i 2009 har vi også hatt en velfungerende utgående avdeling som har drevet med oppsøkende aktivitet for å øke kundemassen til Vardia. Så sent som i 2015 gikk Børge Leknes (Sjef Vardia Norge) ut og sa at han ønsket å bygge et kompetansesenter for forsikring i Nord Norge, her på Sortland.

Ledelsen har nå gått ut og sagt at de ønsker at ansatte ved avdeling Sortland skal søke på stillinger ved kontoret i Porsgrunn og at de på den måten reduserer belastningen for de ansatte. Dette mener vi ikke er tilstrekkelig. Det vil ikke være enkelt for de ansatte på Sortland å skulle ta med seg familien og flytte sørover. Med en nedleggelse av avdelingen så vil kompetansen dermed være tapt for Vardia sin del.

Dessverre er det nok også slik at kompetansen for regionen og landsdelen også kan være tapt. Med nedskjæringene som skjer i hele fylket/regionen i hele finanssektoren, vil det ikke være relevant arbeid nok til de som nå står uten arbeid. De fleste vil prøve å finne seg jobb i en annen næring, noen vil etterutdanne seg og noen vil føle seg tvunget til å flytte sørover. Dessverre er Vardia bare et eksempel på finansbedrifter som legger ned kontorer i Nord-Norge. Dette gjør det desto vanskeligere for de som er rammet.

I lys av dette må ledelsen i Vardia ta det samfunnsansvaret de er pliktig til å gjøre. Dette har en mye større effekt på lokalsamfunnet her oppe i nord enn lokalsamfunn lenger sør i landet. Det er ikke for sent å snu. Behold avdelingen på Sortland. Behold kompetansen i bedriften.