Folkeaksjonen holder i helgen sitt landsmøte, der blant annet nytt landsstyre skal velges. Wenche Cumming fra Sortland er i dag nestleder i organisasjonen sentralt og leder for lokallaget i Sortland.

Til helgens styrevalg er hun innstilt som ny leder for Folkeaksjonen på landsbasis.

– Om jeg blir valgt, vet man jo ikke, men jeg har i hvert fall sagt ja til å bli ny leder, sier Cumming.

Hovedkontor på Sortland?

Leder Bente Kristine Lorentzen og en informasjonsarbeider har hatt hovedkontor i Svolvær, mens organisasjonssekretæren sitter i Tromsø. Når de to førstnevnte slutter og om Cumming blir valgt til ny leder, er det derfor mye som tyder på at hovedkontoret blir flyttet til Sortland.

Les også: - Wenche blir en fantastisk dyktig styreleder

– Det er ikke noen avgjørelse jeg kommer til å ta alene, det blir opp til det nye styret. Jeg vil ikke si så mye om det. Hvordan vi skal organisere oss fremover, blir et puslespill å legge for det nye styret, kommenterer Cumming.

Les også: – Kan ikke tale på vegne av hel landsdel

– Ap-møte viktig

Cumming har tidligere vært leder for Folkeaksjonens lokallag på Senja. Det var i 2012 hun flyttet tilbake til hjembyen Sortland.

– Uansett hvem som blir valgt til leder, vil arbeidsplanen bli avgjørende for lederoppgavene. Det nye styret i Folkeaksjonen skal utforme og vedta planen, som er det aller viktigste for hva Folkeaksjonen skal jobbe med fremover.

På Sortland i helgen skal de sette opp mål og strategier og forslag til aktiviteter i neste periode.

– Det er ekstra viktig i forkant av valget i 2017, sier Cumming, som mener det blir spesielt viktig for organisasjonen å påvirke Arbeiderpartiets landsstyremedlemmer.

– Landsmøtet i Ap skal gjøre eget vedtak om de går for å åpne for konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi håper selvfølgelig Ap lander på vår side, men det er delte meninger i partiet, og vi ikke kan ta noe for gitt.

Les også: – Kampen er ikke vunnet, men vi er sikre på å vinne den

Debatt og foredrag

Landsmøtet på Sortland starter på fredag med foredrag og diskusjon med to av Norges eksperter på klimaforskning og seismikk.

Knut Einar Rosendahl, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, vil snakke om klimaeffekter av oljeboring i Vesterålen. Lise Doksæter Sivle, forsker ved Havforskningsinstituttet, har foredraget «Seismikkskyting – kanoner i havet».

– Vi får innspill fra fagfolk med solid tyngde når det kommer til seismikk og oljeboring. Det er et åpent møte, som jeg håper mange vil møte opp på og er interessert i, sier Cumming.

Les også: – Olje- og gass viktig for landsdelen

Holmås kommer

Lørdagen starter med workshop, og etterpå blir det debatt, ledet av Tor Johannes Jensen, journalist i Bladet Vesterålen.

– Debatten vil ta for seg positive og negative konsekvenser av oljeboring. Vi skal se for oss ei fremtid henholdsvis med og uten olje, og vi prøver å få med to-tre debattanter på hver side, sier Cumming. Blant deltagerne er Heikki Holmås (SV) og representanter fra fiskerorganisasjoner.

– Debatten varer bare i én time, så det blir ikke særlig lange innledninger. Også dette er åpent for alle som ønsker å komme.

Les også: Folkebevegelsen farer med usannheter

Fest og fjelltur

På lørdagskvelden blir det landsmøtefest på Rødskolen, der mesterkokk Halvar Ellingsen skal servere (selvfølgelig) fisk til Folkeaksjonens medlemmer.

– Vi håper det kommer rundt 50 både på landsmøtet og festen etterpå. Alle som er medlemmer, har anledning til å komme på møtet og stemme, og vi håper mange bruker den muligheten.

Søndag formiddag har Folkeaksjonen lagt opp til typiske søndagsaktiviteter utover formiddagen, i og med at mange medlemmer må vente på offentlig transport for å komme seg hjem igjen fra landsmøtet.

– Vi arrangerer en tur opp til Steiroheia og byvandring på Sortland med historiker Mattis Mathisen som guide, forteller Wenche Cumming, som innen den tid trolig er ny leder i Folkeaksjonen.