I torsdagens kommunestyremøte i Sortland ble det igjen debatt om hvor lenge byens utesteder skal få holde kranene åpne. Mens Ap og Sp i mai stemte for å beholde skjenketidene til klokka 03.00, har de som VOL tidligere har skrevet snudd, og en samlet posisjon med Rødt, Ap, Sp og SV stemte torsdag for å innskrenke skjenketidene med en halvtime.

Dette kommer blant annet etter anmodninger fra politiet, som har ønsket felles skjenketider i Vesterålen for å forebygge overskjenking, vold og råkjøring mellom kommuner for å rekke alkoholserveringa på Sortland. Posisjonen begrunnet vedtaket med forebyggende folkehelsearbeid.

Utelivsbransjen har svart med at en halvtime innskrenking av skjenketidene vil gjøre det enda mer utfordrende å drifte i en bransje med allerede svært små marginer. De hevder også å kun ha positive erfaringer med skjenking til klokken 03.00.

Må tenke på folkehelsa

- Jeg brenner ikke hjemme, jeg brenner for saken, for folkehelse. Det var ramaskrik da røyeloven kom, men vi har hatt fantastiske resultater av den. Jeg er ikke i tvil om at det å være mer restiktive på tilgjengelighet er kjempeviktig, sa Aps Svein Robert Vestå.

- All forskning viser at tilgjengelighet øker forbruket. Vi skjønner utelivsbransjen, og vi har mange dyktige folk i bransjen, men vi er nødt til å se på mer av den dokumentasjonen som foreligger med tanke på skadevirkninger, forebygging og folkehelse, sa Vestå.

Etterlyste dokumentasjon

Høyre kjøpte ikke Aps henvisninger til forskning.

- Hvor er det Ap finner belegg for mange av sine påstander? Hvor er belegget, og hvor er tallene fra Sortland? Hvor er dokumentasjonen på at ting har blitt verre de siste fire årene i Sortland, når vi har hatt skjenking til klokken 03.00, spurte Roar Wessel Olsen. Vestå svarte med å invitere til kaffe.

Partikollega Beate Bø Nilsen lurte på hva som har forandret seg siden mai, da Ap og Sp stemte for skjenketider til 03.00. Høyre etterlyste forutsigbarhet for utelivsbransjen.

- Vi tenker ikke bare på helsa til de som drikker. Det er også mange rundt som må ta konsekvensene av drikkingen. Det er barn, venner, familier og naboer. Det kan være snakk om ruspåvirket kjøring, hærverk, vold og voldtekter. Det kan være lørdagsfylla eller alkoholisme. Jeg mener det er ille uansett. Er en halvtime så viktig i denne sammenheng? Det handler ikke bare om denne halvtimen, dette er et skritt i riktig retning og signaliserer hva vi vil, sa Rødts Kamilla Fossem.

Høyres forslag om å beholde skjenketidene til klokken 03.00 falt med 13 mot 14 stemmer.

De nye skjenketidene til 02.30 vil gjelde fra 1. oktober.