I september gikk Kjetil Paulsen av med pensjon etter å ha holdt sentrumsgatene i Sortland rene i nærmere 30 år.

Lørdag får han sin helt spesielle hyllest.

Folkefest

Statuen i faktisk størrelse er laget av øksneskunstner Anne-Kirsti Thoralfdotter Lind, og er nå ankommet Sortland etter støping i Mandal.

- Vi håper det blir en skikkelig folkefest på lørdag. Alle er hjertelig velkommen til å delta, sier Ken Rune Hansen, Jørun Drevland og Bjørn Heireng i komiteen bak prosjektet.

Det hele starter med en seremoni i Kulturfabrikken, før man i samlet tropp går til torget - hvor avdukingen skal finne sted.

- I Kulturfabrikken blir det både et høytidelig og uhøytidelig program. Kjetils favoritt, Kai Kiil, skal opptre. Det skal også Too Ra Loo, som for anledningen har øvd inn låta "Dirty old town", forteller Hansen.

Familiefest

Liv Tjønsø, Kjetils søskenbarn, forteller at det lørdag ikke bare blir folkefest, men også familiefest.

- Kjetil har 24 søskenbarn. 14 av dem er doble søskenbarn, sier Tjønsø.

- Vi har vokst opp sammen, og har hatt en nær relasjon. Kjetil var i oppveksten like høylytt som han er nå, alltid blid og et midtpunkt, forteller Tjønsø.

Monteres torsdag

Torsdag starter kommunen monteringa av statuen på torget. Frem til lørdag vil den være godt innpakket, og komiteen håper den får stå i fred frem til avdukingen.

- Dette er den eneste statuen av sitt slag i verden, og lørdag avdukes den på Sortland. Vi håper folk møter opp for å lage folkefest og for å vise hvor stor pris vi setter på Kjetil. Det er trolig én gang i livet at man får være med på noe slikt, sier komiteen.

Selv om han har gått av med pensjon så har Kjetil allerede varslet at han selv skal stå for renholdet av og rundt statuen.