Satser i 2. divisjon: Sortland ILs J19-lag ble i september kretsmestere i Hålogaland etter å ha slått Medkila 2-1 i Harstad. I år skal de spille i 2. divisjon. Foto: Sortland IL

Styret i Sortland IL se tilbake på et godt år for klubben sportslig sett.

– Året 2016 har vært et fantastisk år med økt aktivitet, medlemmer og mange fantastiske resultater både på jente- og guttesiden. Mange lag har også gjort det svært bra når det kommer til samhold, fair-play og resultater, sier nylig avgått nestleder, Håvard Hamansen Wallstad, på vegne av styret i SIL.

Wallstad nevner blant annet 2005-laget som vant fair-play-prisen under Kilkam-cup for andre år på, 16-årsguttene som spilte seg frem til finalen i Piteå Summer Games, 19-års-jentene som ble kretsmestere, 2. plass i 5. divisjon med et ungt lag bestående av mange juniorer – og seriemesterskapet i 3. divisjon.

– Det jobbes utrolig godt i hele klubben. Hver dag har vi mange glade og fornøyde barn og ungdommer som trenes og ledes av dyktige foreldretrenere. Og vi har mange dyktige foreldre, ungdommer og seniorspillere som stiller opp på dugnader året rundt. Det er alle oss, sammen med barna, som er Sortland IL.

Stiller damelag

Klubben hadde ikke A-lag på damesiden i 2016, men i år tar J19-jentene steget over i 2. divisjon.

– Det blir et ungt lag med gjennomsnittsalder på cirka 17 år, men SIL mener laget bør kunne hevde seg godt i seriespillet, melder klubben i sin årsmelding foran sitt årsmøte torsdag.

– Etter en vellykket sesong med kretsmesterskap, er disse jentene blitt ett år eldre og klare for damefotball i 2017, sier Hamansen Wallstad.

Gikk i minus

2016 var et sportslig godt år, men det gikk ikke like bra økonomisk.

Regnskapet viser at både inntektene (264.437 kroner) og kostnadene (373.618 kroner) ble høyere enn budsjettert. Klubben gikk i 2016 totalt sett 73.562 kroner i minus. Det er ikke Wallstad og styret fornøyd med.

– Nei, vi jobber alltid hardt for at idrettslaget skal gå i balanse.

Høyere medlemstall

På posten kontingenter/treningsinntekter har klubben fått inn 78.370 kroner mer enn budsjettert. Styret sier det skyldes høyere medlemstall enn budsjettert.

Posten «Øvrige inntekter» i regnskapet er 151.644 kroner over budsjett.

– Det er på grunn av generelt økt aktivitet, blant annet turneringer, fotballskoler, dugnader.

– Hva med øvrige kostnader, som er 467.000 over budsjett?

– Det skyldes også økt aktivitet, arrangementer og turneringer, som har gitt økte kostnader, men også økte inntekter.

Doblet administrasjonskostnader

Klubben hadde godtgjørelser og administrasjonskostnader for 80.299 kroner over budsjett. Posten har omtrent doblet seg på de to årene fra 2014 til 2016.

– Det er økt bruk av engasjerte, betalte trenere i ungdomsfotballen som er hovedårsaken. For øvrig gir også økt aktivitet/inntekter også økte administrasjonskostnader, sier Wallstad.

– SIL har 204.000 kroner lavere halleiekostnader enn budsjettert. Hva er årsaken til det?

– Damer, herrer og ungdomslagene har trent mer utendørs, samt at vi har hatt en mer effektiv oppfølging og kritisk bruk av halltimer.

Styret vil ikke ha Varg-samarbeid

Klubben klarte ikke budsjetterte sponsorinntekter for 2016.

– Har dere noen strategi for hvordan dere kan øke sponsorinntektene i 2017?

– Vi vil jobbe aktivt mot næringslivet i tiden framover.

Rett før jul ble det kjent at Sortland IL har inngått et samarbeid med hadselklubben Stålbrott IL om et lag i 4. divisjon.

– Har ikke et samarbeid med Varg vært aktuelt?

– Det har vært vurdert på noen områder i klubben, men styret har hittil besluttet at dette ikke er hensiktsmessig, sier Wallstad.