- Sortland Høyre er glad for man er godt i gang med helsehus. Vi kanskje starta kanskje litt stort da vi begynte prosjektet, sier Roar Wessel Olsen fra Høyre.

I kommunestyremøte torsdag gikk et enstemmig kommunestyret inn for forslag tre i forbindelse med bygging av Helsehus på Sortland.

Forslaget innebærer at helsetilbudet deles i et Familiehus og et Helsehus. Helsehuset kan knyttes opp mot Kulturfabrikken, treningssenter eller nybygg.

Koordinere helsetilbud Vil ha folkets meninger om helsehus Skal Sortland bygge et nytt stort helsehus eller skal det legges til Kulturfabrikken? Fire alternativ er jobbet frem, og kommunen ber nå om sortlandsamfunnets innspill.

Den viktigste tanken med Familiens hus er å styrke og koordinere helsetilbudet til barn og unge, og deres familie spesielt med fokus på forebygging og oppfølging i forbindelse med psykisk helse.

Flere grupper har derimot uttrykt misnøye med at det ikke foreligger planer om å bygge et varmtvannsbasseng i forbindelse med helsehuset, inkludert Funksjonshemmedes Fellesforbund.

Roar Wessel Olsen forstår skuffelsen til de som vil ha varmtvannsbasseng i Helsehuset.

- Den store utfordringen er at et varmtvannsbasseng vil være veldig dyrt å bygge, sier han.

- Best i forbindelse med helsehus – Vi blir svært skuffet om et helsehus ikke rommer basseng Funksjonshemmedes Fellesforbund mener behovet for et terapibasseng på Sortland er stort. Skuffelsen var derfor stor da bassenget ble tatt ut av kommunens helsehus-planer. De mener kommunen nå må investere i et nybygg, som også rommer varmtvannsbasseng.

Kristoffer Ellingsen fra Rødt mente for øvrig at et varmtvannsbasseng bør bygges i helsehuset.

- Det er best å ha varmtvannsbasseng i forbindelse med helsehus, blant annet i sammenheng med fysioterapi. Vi er klar over at det koster, men vi ønsker at det skal utredes hva det koster, uttrykte Ellingsen.

Tilleggsforslaget om utredning ble stemt ned av kommunestyret.

- Må stikke fingeren i jorda Tar helsehusplaner videre uten varmtvannsbasseng: – Jeg blir deprimert Torsdag vedtok formannskapet i Sortland å utrede helsehus i tilknytning til Kulturfabrikken – og det uten et etterlengtet varmtvannsbasseng. En gråtkvalt Anna Bongo i Rådet for likestilling var svært skuffet over politikerne. – Jeg blir deprimert når jeg hører om alt som skal komme foran brukerne som lever i et smertehelvete, sa Bongo.

Oddmund Enoksen fra SV hadde problemer med å forstå gevinsten av å bygge et helsehus ved Kulturfabrikken, Når det gjaldt varmtvannsbasseng, mente han det ikke var behov for utredning for å forstå at et varmtvannsbasseng kommer til å bli dyrt.

- Det er mye som er kjekt å ha, men noen ganger må man stikke fingeren i jorda og bruke sunn fornuft, sa han.

- Bedre å legge i svømmehall Sortland Høyre domineres av kvinner: – Stolt over å tilhøre et parti som har lyktes med likestilling uten tvang og kvotering – På en dag som i dag er jeg ekstra stolt over å tilhøre et parti som har lyktes med likestillingen i større omfang en enkelte partier som tradisjonelt har vært ukritisk til å ta i bruk tvang og kvotering for å løfte frem "våre bedre halvdeler", skriver Sortland Høyres Roar Wessel Olsen i anledning kvinnedagen.

Arild Inga fra Arbeiderpartiet mener at et varmtvannsbasseng er en veldig god sak og at behovet finnes. Å plassere det i et helsehus, mener han derimot ikke er en god løsning.

- Det er bedre å legge inn svømmehall i offentlig regi, som for eksempel sortlandshallen. En god løsning kan være å få et varmtvannsbasseng som de har i Harstad som blir mye brukt av mange, sa han.