Har troen på ny teknologi: Geir Wilhelm Wold ved Vesteraalens. Foto: Arkivfoto

Det var fiskeriavisa Kyst og Fjord som først omtalte saken.

Røngten og 3D-system

Filetrobotene til de islandske selskapene Valka og Marvel fjerner automatisk ben og kutter filetene i de størrelsene fabrikkene ønsker.

I prosessen bruker maskinene en kombinasjon av et røntgen- og et 3D- bildebehandlingssystem med robotstyrte vannstråler, og systemet analyserer hver filet. Kameraene registrerer ned til 0,2 millimeter tykke bein for å sikre beinfrie produkter.

Nummer fire i Norge

Den første Valka-maskinen kom til Norge for tre år siden, til Gryllefjord på Senja. Den andre ble montert om bord i supertråleren «Ramoen» på Sunnmøre, og den tredje ble kjørt i gang på Melbu rett over nyttår, skriver Kyst og Fjord.

Nå har Valka nylig inngått kontrakt for leveranse av ytterligere to maskiner. Begge skal til Vesteraalens Hermetikkfabrikk, som for tiden bygger ny fabrikk på Sortland, skriver Kyst og Fjord.

– Mest fleksibelt

Med nyfabrikken skal Vesteraalens nemlig også satse på utsalg av fersk fisk.

– Vi har undersøkt alternativene som markedet tilbyr, og vi landet på denne løsningen som vi mener er mer fleksibel, sier Geir Wilhelm Wold ved Vesteraalens.

– Hvorfor er de så fleksible?

– Den skanner bein, og med en slik robot får vi full fleksibilitet på skjæremønstrene. Det er for øvrig ikke bare roboten som skal inn på filtavdelingen. Det blir både hodekapper, pakkemaskin og masse andre maskiner som skal inn der.

Satser på fersk fisk

Til neste år ønsker Vesteraalens å tilby ferske farseprodukter, som fiskekaker og fiskeburger.

– Vi har inntrykk av at det er noe kundene etterspør. Når den nye fabrikken er ferdig, kommer vi også til å få en egen filetavdeling, hvor produktene vil bli produsert, sa salgsleder Svein Hokland i april.

– Vi får forhåpentligvis de nye maskinene i løpet av oktober eller november, slik at de er klare neste sesong. Filetavdelingen åpner samtidig som resten av den nye fabrikken. Vi overtar lokalene i høst, men det er mye å gjøre i stand, så det blir ikke produksjon før neste år, sier Wold.

Fornøyde på Melbu

Maskinene koster mye. Selve filetroboten har ifølge leverandørene Marel og Valka en utgangspris på 500.000-600.000 euro, skriver Kyst og Fjord.

I tillegg kommer kostnader med å tilpasse resten av produksjonsflyten, samt drift og vedlikehold.

Lerøy Norway Seafoods på Melbu kjører pilotprosjekt på den nye teknologien, og fabrikksjef Kai Jensen er så fornøyd så langt, at han har startet planleggingen av en ny fabrikk basert på robotteknologien.

– Jeg vil ikke konkludere før vi er ferdig med prosjektet. Men de resultatene vi har til nå, er veldig positive. Vi tør å slå fast at dette har fungert godt, og vi tør starte planleggingen av en ny fabrikklayout basert på denne teknologien, sier han til Kyst og Fjord.

Vesteraalens har ikke vært på Melbu og sett filetroboten i aksjon der, ifølge Wold.

– Nei, vi var på Island for lenge siden og så den i drift der. Det er over ett år siden vi bestilte maskinen.

Tror mange filetaktører følger

Teknologien er ikke ny. Den ble tatt i bruk på Island for fem år siden, ifølge Kyst og Fjord.

Valka Norge tror nå mange vil følge etter vesterålsfabrikkene.

– Om fire-fem år tror jeg vannskjæring er blitt like standard på fiskefabrikkene som filetmaskinene er i dag, sier daglig leder Kristján Kristjánsson til Kyst og Fjord.