– Det blir en viss slitasje på selve bygningsmassen når en driver galleri, så vi har veldig lyst til å bygge en kunsthall på den gamle tomta til driftsbygninga her på Jennestad. Og med utvidelse og kunsthall vil gården minne om et tun.

Det sier Kåre-Bjørn Kongsnes, eieren av Jennestad handelssted, som ligger ni kilometer nord for Sortland sentrum.

Profesjonelt og nostalgisk

Fjøsen på handelsstedet ble bygget i 1913, for så å bli revet i 1989. Nostalgien til det revne bygget vises som en klar faktor i den nye designidéen.

– Utvendig skal bygningen assosieres med fjøsen som var her, men innvendig skal det være en profesjonell kunsthall med store flater og muligheter for andre aktiviteter med mange mennesker i, sier Kongsnes.

Arkitekttegningene ligger på bordet, men han har ikke sendt noen planer til kommunen for godkjenning ennå.

Et lite jubileum: Kåre-Bjørn Kongsnes er eier av Jennestad handelssted, og har drevet gården i femten år. Foto: Andrea Hveding

Jubileum i alle kriker og kroker

Selve hovedgården på handelsstedet er hundre år i år.

Det hele begynte for femten år siden, med inspirasjon fra gode venner.

– Jeg hadde en samtale med Ingolf Markussen, som var ordfører på den tiden. Samtidig som han ga meg inspirasjon, hadde jeg et godt vennskap og en god dialog med dem som drev Lihallen. Vi så en mulighet hvor vi kunne være der for hverandre, forteller Kongsnes.

Standarden var satt

Han skrev under på en kontrakt der han lovte å videreføre driften som hadde vært.

Den besto av blant annet kunstutstillinger, konserter, og litteraturkvelder. Deres hovedområde har imidlertid vært kunstutstillinger.

– Det har jo vært flere store utstillinger med Odd Nerdrum og andre som hadde satt en standard før vi kom inn i bildet. Men så var det også de kunstnerne jeg hadde i min bekjentskapskrets. Det begynte med blant andre samtidskunstnerne Tor-Arne Moen og Lars Elling.

SOMMERKUNST: Årets sommerutstilling i Hovedgården er av kunstneren Thor Erdahl fra Kabelvåg. Utstillingens navn er «Fragmenter av Tid». Foto: Andrea Hveding

– Flott med lokal kunstner

Årets sommerutstilling på handelsstedet er «Fragmenter av Tid» av Thor Erdahl fra Kabelvåg.

– Utstillingen er i stor grad malt til dette galleriet, og den passer veldig fint inn. I tillegg er det flott å se at en kunstner fra nærmiljøet kan trekke et stort publikum og skape en så god respons fra besøkende, sier Kongsnes.

Utstillingen hadde åpning lørdag 24. juni og varer frem til 13. august.