– Vi ønsker å sette fokus på det å uttrykke seg kunstnerisk i denne formen, samt å vise at det ikke handler om nedtagging av bygninger, slår Tina Aslaksen fast.

Prøveprosjekt i 2014

Søstrene Aslaksen er opprinnelig fra Porsgrunn, og mens Linda bor og jobber i Alta, har Tina åpnet eget foretak som illustratør i Sortland. Begge har tatt en bachelor i illustrasjon ved Falmouth University i England.

Linda «Zina», som er hennes artistnavn, er av Huffington Post blitt omtalt som en av verdens 25 bemerkelsesverdige kvinnelige gatekunstnere, og har stor erfaring med maling i storformat.

I 2014 gjorde søstrene et lite prøveprosjekt, med et maritimt blåby-tema, på veggen ved klesbutikken Agent på Sortland.

– Vi skulle egentlig bare holde på i et par dager, men endte opp med å male i nesten en uke, forteller Tina.

Gatekunstner: Linda «Zina» Aslaksen jobber og bor i Alta.

Inspirert av identitetsdebatt

Dette falt i god jord hos sortlendingene, og bidro til at søstrene ville gjøre flere slike prosjekter.

Etter å i år ha fått godkjenning fra huseier i det gamle bankbygget, er planen at de skal dekorere den ene veggen ned mot Storsenteret i Sortland sentrum.

– Hvis alt går etter planen skal denne veggen være ferdig til Fæsterålen starter, forteller Tina.

Temaet til denne veggen er Sortlands identitet, og er inspirert av debatten omkring hvem Sortland er og skal være, og hva som må forbedres.

– Vi vil ta de innspillene som folk kom og kommer med i denne debatten med oss i vårt arbeid, sier Tina.

Må nå 50.000 kroner

Planen om å dekorere veggen er derimot ikke helt i boks.

– Vi har opprettet en innsamling via SpareBank1 sin crowdfundingtjeneste. Her har vi satt som mål å få inn 50.000 kroner til arbeidet vi skal gjøre.

Innsamlingen startet forrige fredag, og de har til nå fått inn rundt 8.000 kroner. Fristen går ut 12. august, og hvis de ikke når sitt mål faller alle pengene tilbake til giverne.

– Jeg tror det skal ordne seg, men det blir jo ikke en vegg hvis vi ikke når vårt mål, forteller Tina.

Workshop i august

Uken etter denne planlagte veggen skal være ferdig malt, vil Aslaksen-søstrene holde street art-workshop på Sortland, i samarbeid med Kulturfabrikken. Kurset har plass til ti ungdommer mellom 13 til 20 år, og jenter oppfordres til å delta.

– Det eneste kravet vi har til deltakerne er at de må være interessert i å lære teknikkene som brukes i street art, sier Tina.

Teknikkene de skal lære bort vil omhandle spraymaling og de forskjellige teknikkene, derunder også bruk av stensiler. Søstrene ble tildelt 20.000 kroner av Sparebankstiftelsen Harstad Sparebank til å gjennomføre denne workshopen.

Ønsker flere prosjekter

Tina legger ikke skjul på at det hadde vært fint å få til flere større prosjekter i Vesterålen, også med større profesjonelle samarbeidspartnere.

– Det er veldig ettertraktet å få male i slike omgivelser som vi har her i regionen. Hvis vi hadde etterlyst aktører til større prosjekter hadde det nok ikke tatt lang tid før folk hadde meldt seg, konstaterer Tina.