Mona Fagerås kommer fra Vestvågøy i Lofoten og er SVs førstekandidat i Nordland foran høstens stortingsvalg.

I 2015 ble hun fylkesråd for næring i Nordland, men hun har nå permisjon fra stillingen for å drive valgkamp.

– Setter alle kluter til

Forrige helg reiste hun rundt i Vesterålen i håp om å sanke noen ekstra stemmer til partiet, som for fire år siden bare manglet 122 stemmer for å få et mandat fra Nordland.

– Nå setter vi alle kluter til og håper vi skal få det til denne gangen. Jeg føler vi har litt medvind for tiden, og partiet har hatt noen veldig gode meningsmålinger i det siste. SV har ikke vært under sperregrensen på en måling på veldig lenge, sier Fagerås til VOL.

– Eneste parti med tydelig olje-nei

Basert på 50 nasjonale meningsmålinger ligger SV og Frp nå best an til å kapre utjevningsmandatet for Nordland, ifølge Narvik-avisa Fremover.

– I forrige måling publisert av VG var jeg inne. Men jeg tar ingenting for gitt, det er bare å jobbe på videre, så får vi resultatet 11. og 12. september, sier Fagerås.

– Hvorfor skal vesterålinger stemme SV?

– Først og fremst fordi vi på rødgrønn side er partiet med et tydeligst nei til oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi har stoppet det før, og det har vi tenkt å gjøre igjen.

– Rødt og særlig MDG kan jo havne på vippen nasjonalt, og de er også klart imot oljeboring?

– Jo, men jeg håper på et rødgrønt flertall, og at SV kan få såpass stor innflytelse at vi kan være med i regjeringsforhandlinger. Der har Ap-leder Jonas Gahr Støre avskrevet både MDG og Rødt.

Mandag melder NRK at også Senterpartiet utelukker regjeringssamarbeid med MDG og Rødt.

Var lærer i sortlandsskolen

Fagerås er opprinnelig lærer, og hun har blant annet jobbet som barneskolelærer på Lamarka skole i Sortland fra 2002 til 2003.

– Skolepolitikken ligger mitt hjerte veldig nært. Jeg støtter vårt mål om en mer helhetlig skoledag, der både lekser, mat, kultur og fysisk aktivitet er inkludert i skoledagen. Et annet krav ved regjeringsforhandlinger er å få inn flere lærere inn i skolen.

– Er det noen erfaringer fra tiden på Lamarka du har tatt med meg inn i politikken?

– Alle erfaringer jeg har fra skolen, tar jeg med meg på Stortinget hvis jeg kommer inn, svarer SV-politikeren kort.

– Jeg synes det er viktig at stortingspolitikerne har erfaring fra arbeidslivet på et eller annet nivå.

Aldri drømt om Stortinget før

Fagerås sier hun ikke har hatt en lang drøm om å komme på Stortinget.

– Det er helt uvirkelig for meg at jeg er så nært, for det er egentlig ikke en drøm jeg har hatt. Jeg kom inn i kommunestyret i Vestvågøy for 14 år siden og satt i tolv år i formannskapet og kommunestyret. Det var noe jeg gjorde på si, nærmest som en hobby.

Da hun ble fylkesråd for to år siden, var det en stor overraskelse for mange, ikke minst henne selv.

– Jeg stod som nummer tre på lista og hadde fått beskjed om at jeg ikke kom inn på fylkestinget. Så da fylkesrådsleder Tomas Norvoll ringte og spurte om jeg ville bli fylkesråd, ble jeg veldig overrasket. Og det var en mulighet jeg ikke kunne si nei til.

Vil ha fiskejobber på land

Fagerås sier hun har brukt de to årene som fylkesråd til å bli godt kjent med næringslivet i hele Nordland.

– Det er fantastisk at vi er det tredje største eksportfylket i landet. Jeg er veldig opptatt av at vi skal forvalte naturressursene på en riktig måte og skape arbeidsplasser av disse ressursene. Gode eksempler på bedrifter som har klart det, er Vesteraalens på Sortland og Lerøy Norway Seafoods på Melbu.

Hun mener råstoffene, som fisken, først og fremst skal skape arbeidsplasser på land – og bosetting langs kysten.

– Den nordlendingen som kommer på Stortinget og ikke har dette med seg, har ingenting der å gjøre. Dette er så viktig. Trålere som bare leverer frossen fisk til frysehotell og sender fisken rett ut av landet og ikke skaper en eneste arbeidsplass på land, sånt kan vi ikke ha noe av.

– Skal reversere nedlegging av flystasjon

– Hva tenker du om fremtiden til Andøya flystasjon?

– Den tøffeste aksjonen jeg har sett i hele mitt liv, var da andøysamfunnet stod hånd i hånd da forsvarsministeren kom på besøk. Jeg fikk tårer i øynene. Hun kan ikke ha klarte å dra derfra uten å bli påvirket. Vi politikere er jo mennesker vi også, så det må ha vært tøft for henne.

Fagerås mener beslutningen om å legge ned flystasjonen kan snus.

– Bård Vegar Solhjell i Forsvarskomiteen er helt tydelig på at dette skal vi reversere, for det betyr så mye uendelig mye for andøysamfunnet at de har disse statlige arbeidsplassene.

– Har du noen argumenter utover arbeidsplasser for at det bør reverseres?

– Det finnes forsvarspolitisk argumenter også. Jeg er redd det finnes argumenter som folk ikke har fått vite om. Hemmelighetskremmerier. Det liker jeg ikke. Jeg kan ikke fatte og forstå hvorfor Arbeiderpartiet reddet regjeringen i denne saken.

Hun lover å gi Ap kamp ved eventuelle forhandlinger etter valget.

– Sv og SP er helt enige om dette, og det blir en veldig spennende sak i regjeringsforhandlingene om det blir rødgrønt flertall.

– Like stort potensial som Lofoten

Fagerås sier at utvikling av reiselivet i fylket har vært viktig for henne i arbeidet som fylkesråd for næring.

– Jeg tror Vesterålen har et like stort turistpotensial som Lofoten. Også gjelder det bare å være bedre forberedt enn Lofoten har vært på turiststrømmen.

Tidligere i sommer gikk hun orde for å innføre en turistskatt i Lofoten.

– Jeg har prøvd å være en talsperson for dette, nå som presset har blitt så veldig stort. Men en turistskatt er nok ikke aktuelt for Vesterålen ennå, sier hun.

Vil ha mer lofotfisketurisme

I april delte Fagerås på vegne av Nordland fylkeskommune ut årets næringspris for kvinner til Ellen Marie Hansteensen på Litløy fyr i Bø.

– Det er et veldig eksklusivt og flott sted. Dagens turister søker slike unike opplevelser, og det har man masse av i Vesterålen. Her er samarbeid et stikkord for videre utvikling. For eksempel at en aktører i Nyksund kan si til turistene «jeg vet om et annet spennende sted du kan reise videre til i Vesterålen.»

Ellen Marie Hansteensen (til venstre) på Litløy fyr i Bø mottok i april årets næringspris for kvinner fra Nordland fylkeskommune. Fylkesråd Mona Fagerås delte ut prisen. Foto: Susanne Forsland

– Men hva kan du gjøre politisk for reiselivet om du kommer på Stortinget?

– Vi har jo nylig fått en reiselivsmelding. Man kan bruke erfaringer man har lokalt til å legge til rette for næringen. Vi har noen korte sommermåneder i nord, og vi må få reiselivet til å bli en helhårsgeskjeft. For eksempel kan vi legge til rette for opplevelser under Lofotfisket, som i størst grad foregår i Vesterålen. Det er noe spesielt av å få se når båten kommer inn «søkknedlasta» med torsk – og å få være med på å uvær og storm. Vi kan tilby unike opplevelsene hele året rundt, sier Fagerås, som om to uker kan bli den første SV-kandidaten fra Nordland på Stortinget på fire år.