– Det hadde vært artig å få prøve seg på Stortinget, sa den 23 år gamle versjonen av Willfred Nordlund til undertegnede i et intervju med lokalavisa i 2011.

Siden da har han vikariert på Løvebakken, han har vært samferdselsråd i Nordland, faktisk den yngste fylkesråden noen sinne, og han har til tross for sin unge alder allerede en lang politisk CV. Mandag skal det avgjøres om Senterpartiets førstekandidat i Nordland, Willfred Nordlund (29) fra lille Holm i Sortland, blir blant de 169 faste stortingsrepresentantene fra hele landet som skal bestemme over stort og smått i Norge. Etter alt og dømme blir han det.

Søndag var han hjemme på Sortland for en liten pust i bakken etter noen hektiske uker, og fulgte bestemor Inger Marie Kristiansen (86) til valglokalet.

– Skal du stemme på Willfred?

– Æ nei? Æ vil ikkje ha han på Stortinget. Ka i all verden ska han dit å få kjeft førr? sier bestemor Inger og ler.

Intens

Fem ukers intens valgkamp er over. Siden 4. august har han besøkt 31 av 44 kommuner i Nordland, de fleste har han kjørt til i en leid bobil. Han har stått på stand og hilst på folk, han har besøkt bedrifter, gjort utallige intervjuer og debatter. Stemmen er hes og gressplenen hjemme på Selnes «ser ikkje uuuut». At valgkamp er artig, men fryktelig krevende, legger han ikke skjul på.

– Det har vært ekstremt mye reising, og jeg har knapt nok vært hjemme. Valgkamp som førstekandidat er mentalt tøft, og du er helt avhengig av å ha gode folk rundt deg. Du får et større medie- og debattkjør, du skal ha oversikt over alle sakene og helst vite hva konkurrentene dine har sagt. Du skal ha oversikt over alt, sier han.

Ekstra trivelig valgkamp

Senterpartiet har i flere måneder ligget høyt på meningsmålingene, og Nordlund innrømmer at det har vært ekstra trivelig å drive valgkamp i år.

– På stand får vi gjerne besøk av folk som aldri har stemt Sp før. Vi har sendt ut så mye brosjyremateriell som vi aldri har gjort før, og mange kommer bort og ber om å få en. For mange i Sp er det en helt ny opplevelse, sier han.

– Det er noe helt annet å drive valgkamp som et stort parti, og du opplever at det å stemme Sp er aktuelt for så mange. Det har vært lettere å få fram våre budskap når mediene og velgerne oppdager at vi har et helhetlig partiprogram, og vi har kunnet snakke om andre tema enn de som tradisjonelt har vært forbundet med Sp.

Senterpartiet hadde 6,9 prosent oppslutning i Nordland ved sist stortingsvalg. Om meningsmålingene har hold i seg, ligger de an til en tredobling i Nordland.

– Hva har skjedd?

– Det er vanskelig å sette fingeren på. Vi har hatt den største medlemsveksten av alle politiske parti i Norge, noe som gjør at vi får veldig mange flere å spille på, flere som kan snakke vår sak og som har bidratt i programarbeidet gjennom vinteren. Helheten er ivaretatt på en helt annen måte nå, sier Nordlund.

Mye personfokus

– Hva synes du om årets valgkamp?

– Den har vært svært rotete i mediebildet, og jeg har sett hvor viktig det er at vi har gode lokale og regionale medier. I rikspressen har politikken druknet i meningsmålinger og personfokus. Du kan få inntrykk av at det er Erna og Jonas du skal stemme på. Det er det altså ikke. Bor du i Nordland så stemmer du på meg, Toine, Kjell-Børge, Margunn og partiprogrammene vi har i ryggen. Det er ikke statsministeren som bestemmer i Norge, det er det Stortinget og 169 representanter fra hele landet som gjør.

Spent

Han har vært aktiv i politikken siden tenårene, og han er nok arvelig belastet. Bestefar Willard var lokalpolitiker i Sortland, pappa Karl Erling er varaordfører og mamma Wenche har vært fylkesleder i bondelaget.

– Hva er det som driver deg i politikken?

– Jeg kunne drevet med mye annet, og som politiker ofrer du mye - både privat og i hvordan du blir omtalt offentlig. Men det er veldig artig å få lov til å være med å påvirke, og det er hyggelig å bli vist tillit. Også ligger det et stort samfunnsengasjement i bunn.

Mandag reiser han til Bodø hvor han skal overvære NRKs valgvake i Stormen.

– Jeg er så spent! Både på hvordan vi gjør det i Nordland, i enkelte kommuner og på nasjonalt nivå. Alle valg er spennende, men i år er det svært tett. Derfor er det så viktig at folk bruker stemmeretten sin. Det er så mange i Vesterålen som ikke gjør det, og som tror at det er noe som ikke angår dem. Men alt er politikk, sier Nordlund.

Bestemor er enig. Hun har stemt ved hver eneste valg siden hun var 21 år.

– Vi fikk klar beskjed hjemme om å stemme. Da måtte vi gå eller sykle syv kilometer for å komme til valglokalet. Det er andre tider nå, sier hun.

Råd fra bestemor

Bestemor Inger, som selv var gift med lokalpolitiker Willard Kristiansen, skulle helst sett at barnebarnet holdt seg hjemme.

– Jeg har hele tida håpt at han ikke skulle bli politiker. Jeg er lei politikken. Nå blir det enda mer. Men jeg hører så dårlig at jeg heldigvis bare får med meg halvparten av det han sier, ler 86-åringen fra Blokken.

– Har du et godt råd til han på veien?

– Vær deg selv, vær nordlending på din hals!