Rådmann Randi Gregersen og administrasjonen i Sortland har i analysen blant annet sett på fremtidige inntekter fra eiendomsskatt.

– Nådd en maksgrense

Såkalt verk/bruk og næring har nådd maksimale eiendomsskattesatser. Men satsene for fritidsboliger er i dag på 6,5 promille og er vedtatt å øke med 0,3 promille i 2018 og 0,2 promille i 2019. Den maksimal satsen på 7 promille nås derfor om to år.

Kommunens samlede inntekter fra eiendomsskatt vil fra 2009 til 2019 ha økt med 260 prosent, en årlig økning på 22 millioner kroner.

– Slik rådmannen vurderer kommunes økonomiske potensial, er inntektssiden i form av utbytte og eiendomsskatt i stor grad maksimalisert. Det samme gjelder til en viss grad også brukerbetalinger, som i mange sammenhenger er forskriftsbasert med maksimaltak, skriver rådmannen.

Advarer om høy lånegjeld

Det som blir utfordringen til Sortland kommune i fremtiden, ifølge analysen, er hvordan endringer i demografibilde og sammensetningen av den utfordrer både tjenestenivå og tjenesteproduksjon i kommunen.

– Lånegjelden er allerede høy, og ytterligere økning av denne, uten å redusere driftsutgiftene tilsvarende, vil over tid ikke være økonomisk bærekraftig, advarer rådmannen.