Distriktssenteret er et offentlig, men uavhengig faglig forvaltingsorgan under Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Opptatt av innbyggerinvolvering

Senteret jobber med å styrke kommuner og regioner sin evne til å utvikle attraktive og vekstkraftige lokalsamfunn. Nå jobber senteret mye med å fronte såkalt innbyggerinvolvering.

«Kommuner som samskaper med sine innbyggere blir bedre rustet til å håndtere komplekse samfunnsutfordringer. Nå ligger mye til rette for god innbyggerinvolvering. Å hoppe bukk over innbyggerinvolveringen gjør mye større skade enn å ikke få det skikkelig til hver gang man prøver,» skriver senteret på sine nettsider.

– Skjønner hvorfor Sortland er med

I den anledning har senteret hyret inn regissør Magnus Lillemark og Ole Andreas Vestrum fra Lindseth Reklame i Steinkjer til å lage en video om hva dugnad og innbyggerinvolvering innebærer. Sortland blir en del av inspirasjonsvideoen, sammen med Mandal, Ringebu, Asker og Tøyen i Oslo.

– Det var ikke jeg som bestemte at Sortland skulle være en del av denne videoen, men etter å ha vært her i ett døgn, skjønner jeg hvorfor det ble slik. Den typen dugnadsarbeid som finnes her, har jeg ikke sett noen andre steder, sier Lillemark.

Torsdag tok de dronebilder over byen. Fredag ettermiddag filmet han og Vestrum på Sortland torg. De hadde fått med seg sjuendeklassinger ved Sortland barneskole og fireåringer fra Vestmarka barnehage til å delta i filmen, og barna lagde blant annet håndavtrykk på veggen på nordsiden av torget.

– I videoen prøver vi å vise hvordan kommunen og frivillige kan gå sammen for å bedre byrommene, slik det er blitt gjort her på torget på Sortland, sier nordtrønderen.

– Bør være kry

Kommuneplanlegger Kristine Røiri i Sortland kommune forteller hvorfor Sortland ble valgt ut til å være med på en nasjonal fronting av innbyggerinvolvering.

– Vi er med i et nettverk av kommuner i regi av Distriktssenteret. Mange har nok hørt om dugnadsarbeidet som gjøres på Sortland, og vi har også selv fortalt om dette på samlinger. Vi kan dokumentere at innbyggerinvolveringen har hatt en effekt, og det er kjempepositivt at de har plukket ut oss, sier hun.

Hun innrømmer at hun var litt nervøs når et produksjonsselskap tok den lange turen opp til Sortland for å dokumentere det som skal være en mønsterkommune.

– Derfor blir jeg glad når de som kommer hit for å filme, faktisk synes det er et veldig bra dugnadsmiljø her, sier Røiri.

– Det skal vi bare ta til hjertet og være litt kry av, legger hun til.

Videoen til Distriktssenteret skal være ferdig i slutten av oktober.