I desember 2014 ble et våningshus fra Forfjord flyttet til Sortland hotell.

Politiet bistod en bredtransport av det gamle tømmerhuset fra cirka 1890 på turen inn til Sortland sentrum.

Siden har huset stått tilsynelatende ubrukt sør for hotellet.

FRA FORFJORD FOR TRE ÅR SIDEN: 8. desember 2014 ble det over 100 år gamle tømmerhus flyttet fra Forfjord til Sortland, hvor det ble plassert ved siden av Sortland hotell. Foto: Silje Helene Nilsen

Vil øke attraktiviteten

Nå ser imidlertid ting ut til å være på gang.

Sortland hotell ønsker i hvert fall å flytte den verneverdige bygningen fra sin nåværende plassering sør for hotellet til nærmere Vesterålsgata, på linje med hotellet (resepsjonen og Saabyes bibliotek).

Hotellet har derfor søkt Sortland kommune om dispensasjon fra den regulerte byggegrensa mot fylkesveien (Vesterålsgata), som i utgangspunktet er på 30 meter.

«Sortland hotell vil gjennom forskjellige tiltak forsøke å øke attraktiviteten til hotellet. (...). Det er ønskelig å få bygningen mer fremhevet. Dette er bakgrunnen for ønsket om å flytte bygget nærmere Vesterålsgata på eksisterende tomt», skriver hotellsjef Harald M. Jakobsen i søknaden til kommunen.

UTEPLASS: Hotellet har lagd benker og bord rett øst for våningshuset i nåværende plassering sør for hotellbygget. Foto: Gaute Bergsli

Store planer?

Det er lenge blitt spekulert i hva huset skal brukes til.

– Det er en del av et kjempestort prosjekt vi gjør for å satse på vinterturisme, sa en hemmelighetsfull hotelleier Jakobsen til VOL da huset ble flyttet i 2014.

Han mente Sortland da hadde fått en skatt til byen.

– Det er et hus fra den tida Hamsun levde og var ung. Dette skal ikke bli et museum, men det vil heller bli snakk om en opplevelseshage med rot i virkeligheten og med historien som bakteppe. Vi vil fortelle historien til huset, som de gamle eierne av huset nå jobber med å skrive, sa han den gang.

Det er fortatt få konkrete planer rundt prosjektet som bekreftes fra hotellets side.

– Det er ikke noe nytt. Bygget skal bare flyttes, sier Espen Jacobsen ved Sortland hotell til VOL.

Lett å flytte bygget tilbake

Eiendommen hvor bygget er tenkt plassert, er regulert i reguleringsplan «Området Vesterålsgata, Nordre Frydelund Alle, Villavegen og Rådhus 1.

Sortland kommune mener det er tilrådelig å innvilge søknad om dispensasjon fra reguleringen.

«Bygningen vil, så langt bygningsmyndigheten kan se, ikke komme i konflikt med drift og vedlikehold av veien, eller hindre sikt langs og ved fylkesveien. Bygningen kommer ikke nærmere veien enn eksisterende bebyggelse, mener saksbehandler Martine Strømsnes.

Hun påpeker også at det er ingen skam – eller problem – å snu.

«Plasseringen er reversibel, dersom det i fremtiden skulle oppstå behov for endringer», skriver hun.

Vegvesenet skal høres

Det positive svaret fra kommunen er sendt til Statens vegvesen, som har fått frist til onsdag 27. september med å komme med en tilbakemelding.

Jakobsen påpeker selv i søknaden at tomta ligger på en liten høyde opp fra Vesterålsgata, slik at det gamle tømmerhuset ikke vil være til hinder for veiskilt eller på andre måter påvirke trafikale forhold.

HØYDEHUS: Den lille tomta huset kan bli flyttet til, ligger på en liten høyde og blir ifølge hotellsjefen ikke til hinder for den store trafikken i Vesterålsgata. Foto: Gaute Bergsli

Dersom det ikke er kommet tilbakemeldinger innen fristen, forutsetter kommunen at det ikke er innvendinger til flyttingen.

Det vil da fattes et vedtak – trolig et positivt et – i saken.