Norsk sykepleierforbund gir hvert år ut prisen «Årets helsesøster» til noen som har gjort en ekstra innsats for å utvikle, synliggjøre og markedsføre faget.

Da årets pris ble delt ut under Helsesøsterkongressen på Lillestrøm onsdag kveld, ble Berit Voktor fra Sortland presentert som én av de tre nominerte.

Foreleste for 700

Dagen før prisutdelingen hadde Voktor foredrag for 700 helsesøste om prosjektet som bidro til nominasjonen, nemlig «Æ e mæ», som hun har ledet arbeidet med i Sortland, og som har vakt oppmerksomhet langt utenfor kommunegrensene.

Prosjektet, som har blitt en implementert del av arbeidet med barn og unge i Sortland kommune, handler om forebygging av seksuelle overgrep. Det starter i barnehagen, og følger ungene gjennom skolen, til de er russ og ferdig på videregående skole.

I tillegg til prosjektlederstillingen, har Voktor i 18 år vært helsesøster ved Sortland ungdomsskole.

Uredd og dedikert

Under prisutdelingen i Lillehammer onsdag kveld var det Marit Lund Hansen fra Bodø som til slutt stakk av med prisen, men juryen leste også opp begrunnelsen for nominasjonen av de to andre kandidatene. De trakk frem Voktors arbeid med «Æ e mæ» og hennes posisjon som helsesøster ved Sortland ungdomsskole.

– Berit har hatt en avgjørende rolle for utvikling av tiltak i Sortland kommune. Hun er også en mye brukt foredragsholder over hele landet om «Æ e mæ». Det er stor interesse for temaet, og det er mange kommuner, yrkesgrupper og statlige instanser som er i ferd med å implementere programmet i barnehager, skoler og ellers i kommune-Norge. Programmen «Æ e mæ» er ikke bare kjent i Norge, men har høstet internasjonal anerkjennelse, sa juryen i begrunnelsen for nominasjonen.

– Som helsesøster på Sortland ungdomsskole er Berit en dedikert, uredd og en solid helsesøster, som blant annet har løftet opp seksuelle overgrep og seksualitet på er forbilledlig og uredd måte, sa juryen.