Roar Wessel-Olsen (H) sitter i opposisjon, og gir sin kommentar til budsjettet 2018  på generelt grunnlag.

– Jeg har ikke fått satt meg inn i detaljene i budsjettet ennå. Men vi vet alle at vi er nødt til å ta ned drifta, og det er aldri populært, Det er sånt som det alltid blir bråk av, men vi har ikke noe annet valg, sier han.

Om helheta i budsjett 2018 sier Wessel-Olsen at dette er et utfordrende budsjett for alle.

– Jeg er veldig kritisk til rådmannens forslag som legger opp til at vi skal tømme sparegrisen. Det vi er nødt til er å ta ned drifta. Utfordringa vil komme når vi er fire år fram i tid, og det er tomt på disposisjonskontoen. Da har du tømt sparegrisen og likevel nødt til å ha de tiltakene vi har bevilget oss, sier han om tankene han gjør seg rundt budsjettet.

– Enklere å kutte når du kan

Økonomplan 2018-2021 er et 62 siders langt dokument, og det skal finleses, før prosessen i plenum starter i dag.

– Mandag begynner vi partbehandlinga, men det er litt kjedelig at vi er ei uke på overtid. Vi hadde lagt opp et løp ut fra dato, sier Wessel-Olsen.

– Jeg må medgi at jeg har lest artigere ting enn dette budsjettet. Det er ei kjempeutfordring vi har, vi er nødt til å ta ned drifta og det må gjøres voldsomt. Hvis vi gjør noen tøffe grep nå og tør å ta noen harde grep, så har man mulighet til å fortsatt ha høy tjenestelevering fra Sortland. Men det fordrer at man har økonomien under kontroll, poengterer han.

– Jeg mener poenget med budsjettene må være at man hele tiden skal være kritisk til den drifta man til en hver tid har. Hvis man ikke har fokus på å holde drifta stram, så sitter man plutselig en dag og er på Robek-lista. Og da har du ingen valg, sier Wessel-Olsen.

Han medgir at det aldri er enkelt å kutte.

– Men det er enklere å kutte når du kan, enn mår du må. For da har du tross alt noen valgmuligheter, og kan veie opp og ned, poengterer han.

Uten å kutte i tilbudene

Høyres representant er spent på hva posisjonen legger fram i budsjettsammenheng. De sitter per tirsdag i samtaler om budsjettet, og har bedt om flere avklaringer fra administrasjonen.

– Jeg kan mene så mye jeg vil, men vi utgjør ikke noe flertall i kommunestyret lenger. Vi mangler den ene representanten til det. Jeg tror samtidig at hvis ordføreren virkelig mener den invitten, at man vil prøve å få til et samarbeide, så tror jeg man skal klare det, sier han.

Wessel-Olsen mener de i to år har vært på tilbudssida i den sammenhengen, og ikke gått gehør.

– Den drifta vi har i dag, det skyldes ting fra tidligere sies det, men tross alt er det slik at de to siste årene er det posisjonen sine budsjetter vi har styrt etter. Det er tøft å ta ned drifta, men det betyr ikke nødvendigvis at tjenestetilbudet blir dårligere, sier han.

Wessel-Olsen påpeker at under Grete Ellingsen sin tid som ordfører, var det høyt fokus på å ta ned drifta.

– Og det klarte man uten nødvendigvis å kutte i tilbudene, sier han.

– Jeg er veldig kritisk til måten rådmann har lagt dette opp på, med å tømme disposisjonsfondene, det er sparegrisen vår. Og hvis noe uforutsett da oppstår, hva gjør vi da? Jeg hadde forventet et opplegg som gikk på det som er lovpålagte oppgaver, og det som vi har tatt oss råd til. Hvis vi hadde fått ei liste over ting vi bruker penger på som ikke er lovpålagt, er det enklere å se om vi har råd, og om vi trenger dette, sier han.

Blir for mye i sum

Han peker på at ting som ble vedtatt for fire år siden og for ti år siden, ble gjort ut fra daværende situasjon.

– Utfordringa nå er at man ikke har hatt fokus på drifta. Da vil alt man har vedtatt i alle år i sum bli for mye, sier Wessel-Olsen.

Samtidig vokser kommunen og det gjøres store investeringer.

– Det blir litt som de som deltar på programmet Luksusfellen. Det er folk som tjener masse penger, men likevel er på bærtur. Poenget er at hvis man hele tiden lener seg tilbake og har råd til alt, og mener den økonomiske situasjonen ikke er så ille, da ender man opp med å ikke ha kontroll på utgiftene. Derfor er det viktig å hele tiden ha fokus på drifta, sier han.

–Vi ser nå at man havner i den situasjonen der man hele tiden vedtar ting som blir løpende utgifter og ikke er helt kritisk til om vi trenger dette. Jeg tror også vi må fri oss fra den tankegangen at velferd måles i antall millioner, sier han.

Wessel-Olsen har en allegori.

– Hvis du søler en oljeflekk på stuegulvet, kan du bruke en tusenlapp til å tørke den opp. Da har du skitna til gulvet og blåst tusen kroner. Eller du kan gå ut og kjøpe ei fille, da har du brukt minimalt med penger og problemet er løst, sier han.