Det var etter to konkrete branntilsyn ved Sigerfjord skole og Sortland ungdomsskole at branninspektøren påpekte avvik rundt brannvernopplæring.

Systemsvikt

I tilsynsrapporten heter det at det ikke kan dokumenteres at nyansatte ved skolene har fått nødvendig brannvernopplæring før de ble satt i arbeid.

Det understrekes at tilsynsmyndigheten er av den oppfatning at avdekket avvik er et systematisk avvik i forhold til kommunalenhet oppveksttjenester.

– Ikke så dramatisk

Oppvekssjef i Sortland kommune, Erik Strand, sier de er klar over rapporten og avdramatiserer det hele.

– Det er kommet en ny forskrift som fastslår ansvar for tilstrekkelig opplæring ved skoler og barnehager som vi må forholde oss til. Det stemmer videre at avviket er på systemnivå, og vi går nå sammen med branninspektør inn for å rette opp i våre rutiner. Nødvendig brannvernopplæring vil bli gitt til samtlige nye ledere, og ledere hvor det er noen år siden opplæringen fant sted, og få dette inn i en årlig rutine, opplyser Strand.

Før man kommer så langt vil Sortland kommune få på plass en oversikt over alle enhetene og behovet ved disse. Opplæringen vil bli foretatt av lokal branninspektør eller innleide ressurser, fastslår oppvekstsjefen.