Bare i oktober var det 108 såkalte overliggere, mens tallet for november var 151. Det er nesten like mange døgn med utskrivningsklare pasienter som Sortland hadde i hele 2016, med 152 døgn.

Totalt i 2017, uten at desember-tallene er klare, hadde Sortland 417 såkalte overliggere ved sykehuset. Med en døgnpris på 4500 kroner koster dette kommunen 1.876.500 kroner.

Kommunalsjef for helse og omsorg, Sture Jacobsen, orienterte om situasjonen både for overliggere på sykehus og nye demensplasser under formannskapsmøtet i midten av november. Jacobsen tegnet da et dystert bilde.

– Perioden vi er inne i nå, er den verste vi har vært inne i i moderne tid. Det framstår som at det blir litt verre bak hver sving. Til tross for at vi åpna seks nye plasser i 2017, til tross for at vi er i ferd med å bygge opp et tilbud, håndterer vi ikke behovet for plasser så godt som vi burde, var beskrivelsen da.

– Har kommet dårligere ut

Helse og omsorgssjef i Sortland, Sture Jacobsen sier det heldigvis er en forbedring i situasjonen nå på nyåret.

– Det har for så vidt løsnet litt nå, sist jeg hørte hadde vi én utskrivningsklar pasient ved sykehuset, sier han.

Årsaken til at Sortland bruker så mye på såkalte overliggere, er at noen utskrivningsklare pasienter har ventet lenge.

– Antallet døgn blir høyt når to-tre stykker ligger veldig lenge, det blir mange døgn i løpet av en måned. Vi har vært oppe i to, tre og fire i en periode. Når dette ganges med dagene i en måned, det er da du får de høye tallene, sier Jacobsen.

Han sier det er flere forhold som har ført til situasjonen:

– Vi har marginalt med plasser i forhold til å håndtere dette, og når det da blir perioder når det er mange som trenger institusjonsplass, så klarer vi ikke med det. Der er perioder der vi klarer det, men fra sommeren 2017 har tendensen vært at for hver svingning har vi kommer litt dårligere ut, hele tiden, sier han,

– Har iverksatt tiltak

– Vi har iverksatt en del tiltak, vi har åpnet seks plasser i slutten av juni for personer med demens, og så økte vi dagtilbudet for personer med demens fra i høst, vi utvidet det og åpnet annen hver lørdag for å bedre situasjonen for personer med demens og deres pårørende, sier Sture Jacobsen.

– Nå har vi vedtatt å pusse opp gammelfløya på Håløygtunet, der får vi 7 nye plasser for personer med demens og det blir åpning 1. mars. Det er det vi klarer, i forhold til oppussing og rekruttering av personell, det er ganske krevende, sier han.

Førte til trykk på omsorgstjenestene

Årsakssammenhengene er flere, og også dem demografiske utviklinga i kommunen spiller inn.

– Antall personer over 80 år i Sortland har vært stabilt og gått litt ned de siste årene. Men gruppen fra 76-79 år har økt med 53 prosent de siste ti årene. Og dette er nok en av faktorene, sier han.

– Det har vært kjent for oss at denne gruppa økte mye. Men vi har kanskje undervurdert den økninga i forhold til trykket på omsorgstjenestene, fordi vi regnet disse som de friske eldre. Men særlig demens oppstår i den gruppa, selv om de blir friskere av god behandling og gode medisiner, lar ikke demens seg påvirke av noe. Det har vi nok ikke vært nok var på, den effekten, sier han.

– Men vi kompenserer sterkt nå og tror vi skal gjenvinne kontrollen i løpet av vinteren, sier han.

I Sortland skal det bygges nytt stort sykehjem for personer med demens.

– Vi har foretatt et tomtevalg nå på slutten av 2017 og skal fortsette med planlegging og arbeide med det. Etter det vi har lagt inn i økonomiplanen skal sykehjemmet være i drift primo 2021, sier Jacobsen.