Den lille gule bilen svinger opp foran Holmstad skole for å hente med seg den eldste av de tre slektningene. Josefine (5) og mamma Nina Berg er nemlig bitt av basillen geocaching. Nylig har de rekruttert mormor Gunvor. Sammen skal de nå på skattejakt.

Men hva er egentlig geocaching?

Geocaching er en utendørs skattejakt som foregår til enhver tid, over hele verden. Deltakerne navigerer til GPS-koordinater og forsøker å finne en geocache, altså en boks, gjemt på stedet.

Boksene kan være gjemt hvor som helst; på fjelltopper, i naturen, på historiske steder eller midt i byen.

– Det er veldig artig og en fin måte å lære litt om plassen du er på. Cachene er ofte lagt på steder med litt historie, sier Nina.

– For eksempel er sangen om eidsfjordtrollet lagt ved cachen som ligger på fjelltoppen Eidsfjordtrollet, forteller hun.

Hun hørte om geocaching for første gang da det kom for vel 10 år siden, men kastet seg på bølgen først i april i år. Siden den gang har hun funnet 64 geocacher, samt lagt ut flere selv.

Hemmeligheter

Den lille gule bilen humper av gårde sørover langs Eidsfjorden. Nina og Josefine skal legge ut en ny cache, som hvem som helst kan lete opp senere. Det er den 15. cachen de har bidratt med.

– Du må ikke ta bilder av akkurat hvor vi gjemmer den da, sier Nina til fotografen.

Det er nemlig en del hemmelighetskremmeri rundt geocaching. Det oppfordres til diskresjon når man leter frem cachene, så ikke uvedkommende skal finne boksene. Selv om de er godt merket med teksten «official geocache» hender det seg at de kommer bort, eller blir «mugglet» som det heter i geocaching-miljøet.

Via nettsiden geocaching.com kan man søke opp GPS-koordinatene til de ulike geocachene. Der får du enkelt oversikt over hvilke som finnes i ditt nærområde.

Nina anslår at det finnes drøyt 100 cacher gjemt rundt omkring i Vesterålen.

– Vi ser at cachene vi har lagt ut har trukket folk hit, det er veldig artig å se, sier Nina.

Komme seg ut

Selv har Nina opplevd å komme seg mer ut på tur etter at hun begynte med geocaching. Skattejakten gjør hun ofte sammen med hele familien.

– Det er greit å ha et mål med turen. Ungene synes det er kjempeartig å finne skatter, sier hun.

– Det er veldig morsomt. Vi har gjort dette kjempemange ganger. Det artigste er å ta boksene, for de finner man leker i. De lekene kan man ta med hjem, forklarer Josefine.

Hvis man tar med seg noe fra boksen, det være seg alt fra reflekser til kindereggfigurer eller klistremerker, må man legge noe tilbake.

Andre cacher kommer i former som kun levner plass til en loggbok eller ark der man kan skrive inn navnet sitt. Nina viser frem cacher som er formet som stein, skruer eller sneglehus. Slik utforming gjør det adskillig vanskeligere å finne cachen.

Vil ha med flere

Josefine spretter lett opp på en stein, mens mormor Gunvor følger hakk i hæl. Geocachene de leter opp i dag er det Nina som har lagt ut. Josefine vet derfor hvor de fleste er.

– Du må ikke røpe hvor de er, Josefine, sier Gunvor lattermildt.

– La mormor prøve å finne de selv.

De går over steiner, gjennom kratt og under hengende bjørketrær. Noen steder finner de en cache under en stein, andre ganger hengende i et tre. Poenget er at man skal måtte lete litt for å finne de.

Vel hjemme igjen logges funnet på geocaching.com.

Nå håper familien at flere kaster seg på. Med flere aktive deltakere, som også kan legge ut cacher, blir det flere steder å gå på skattejakt.

– Det er allerede en del i Vesterålen som driver med dette, men det er ganske uorganisert. I tillegg ser vi en del turister som driver med dette når de kommer til regionen vår, sier Nina.

Hun håper at med større miljø, kan det bli flere samlinger.

– Dette er en aktivitet som passer for alle, om de er gamle eller unge.

FAKTA:

  • Den aller første geocachen ble gjemt på koordinatene N 45° 17.460 W 122° 24.800 i Oregon, USA, 3. mai 2000.

  • Det finnes 4.483.259 aktive geocacher verden over. I Vesterålen finnes over 100.

  • Geocaching er en moderne skattejakt, der man bruker GPS-koordinater til å lete etter cacher.

  • Man kan både legge ut bokser samt finne bokser som andre har lagt ut. Alt logges på nettsiden geocaching.com.