- Jeg har elsket hunder siden jeg ble født. De er så søte, artige og kosete. Også har de respekt for deg, sier Tirill Johnsen (snart 10) fra Sortland.

I helga deltar hun på sin første hundeutstilling med hennes Jack Russel, Solan. Tirill hadde enda ikke vært i ilden med Solan da VOL møtte henne lørdag formiddag, men hun hadde god tro.

- Jeg håper det går bra, sier hun.

1014 hunder, fordelt på over 100 raser er i helga påmeldt hundeutstillingen i Blåbyhallen på Sortland, arrangert av Sortland og Bjerkvik hundeklubb. Det er femte året de to klubbene samarbeider om utstillingen, som samler hundeinteresserte fra hele Nord-Norge - noen er til og med kommet fra Sverige og Finland.

Venter over 3000

Mens hundeutstilinger har nedgang i antall påmeldte på landsbasis, har hundeutstillingen på Sortland økt i størrelse for hvert år. Det er ventet 3500 besøkende i løpet av lørdag og søndag.

- Det har blitt et bra arrangement. At vi kan være inne i hallen betyr mye, fordi de fleste andre hundeutstillinger er ute. Men vi har også bra service, kafé og ordentlige forhold. Totalpakken er bra, sier leder i Sortland hundeklubb Jeanette Hansen om hvorfor arrangementet gjør det så godt.

Stor prestisje

Under helga viser deltakerne frem sine rasehunder for dommere, som ser på om hundene er rett ut fra sin rasestandard. Det konkurreres også i lydighet og agility.

- Det er stor prestisje i å vinne dette, og mange trener aktivt mot hundeutstillinger. Sortland hundeklubb henter ofte hjem priser på utstillinger, så vi har noen favoritter til å vinne her i dag, sier Hansen.

- Hundeutstillingen på Sortland er en av de koseligste i året. Folket og atmosfæren her er kjempeflott, sier Eva Daleng fra Balsfjord til VOL.