Barne-, likestillings og inkluderingsminister Solveig Horne (FrP) skal 23. oktober møte nordnorske ordførere for å diskutere hvordan kommunene kan bosette flere flyktninger i 2015, enn i år. Fra Vesterålen og Sortland deltar ordfører Grete Ellingsen og rådmann Rolf M. Lossius. Møtet skal være i Bodø.

- For å få økt bosettingen vil statsråden vite hvilke utfordringer kommunene står overfor i bosetting- og inkluderingsarbeidet, skriver departementet i en pressemelding.

Vil ha innspill

Ved utgangen av september i år satt totalt 5148 personer, som har fått innvilget oppholdstillatelse i Norge, i mottak og ventet på bosetting.  Det viser tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

- Jeg ønsker innspill på hvordan staten kan bidra for å få alle kommunene med på bosettingsdugnaden. Det er et arbeid vi må gjøre sammen, sier inkluderingsminister Solveig Horne i pressemeldingen.

Øksnes bosetter ingen

I 2014 har Hadsel og Bø vedtatt å bosette 15 flyktninger hver, Sortland 25, Andøy 30 og Lødingen 10. Øksnes bosetter ingen.

I 2015 er det i alle kommunene vedtatt å bosette samme antall som i år. Bortsett fra Andøy, bosetter alle vesterålskommunene et lavere antall flyktninger enn det IMDi anmoder.

Kommunene bestemmer selv om de vil bosette flyktninger, og hvor mange.