Storberget, som nå er landbrukspolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, var innom flere bedrifter i Sortland, inkludert Mattilsynet, Marthahaugen gård og Sigerfjord Fisk. En av utfordringene med norsk landbruk, mener han, er at produksjonen må bli større og at matkvaliteten ivaretas ved at det produserer mat av ulikt omfang.

– Vi må få flere til å begynne med nisjeproduksjoner. Og her vil jeg trekke frem Sortland som har fantastisk mye spennende å by på, sa han, og hadde sin visitt hos de nevnte sortlandsbedriftene friskt i minne.

Stor produktivitet

Den profilerte politikeren deltok også på et møte om landbrukspolitikk i kulturfabrikken, i regi av Sortland Arbeiderparti. Der gav Storberget blant annet uttrykk for at norsk landbruk har mye å gå på, men nekter å være med på at det er en næring i fritt fall.

– Jeg sitter i næringskomiteen på Stortinget og mener jeg har en viss oversikt. Hadde andre næringer hatt like stor produktivitet som landbruket ville mye sett annerledes ut. Dette er på ingen måte noen forstokka næring, understreket han.

Skryter av Sortland

Storberget er klar over at tallet på bønder stadig går ned, men presiserer at produksjonen går opp.

– Det er ikke så mange andre i næringslivet som kan vise til det, sa han, men understreket at det er viktig med rekruttering.

I den sammenheng trakk han fram landbruksskolen på Kleiva som en foregangsskole.

– Det er et godt eksempel på hvor viktig det er å ha instutisjoner som tilbyr en kapabel utdanning, sa han.

Storberget delte også sin begeistring for at Mattilsynet på Sortland nå har blir regionssenter.

– Både Sortland og regionen trenger slike kompetansearbeidsplasser. Dette er en avgjørelse som vår stortingsgruppe støtter fullt ut, sa han.

Må øke støtten

Norsk landrbuk, og jordbruk, er avhengig av økonomisk støtte for å drive. Storberget presiserte at Norge er et av landene i verden som  bruker minst av statsbudsjettet på jordbruksoverføringer.

– Når statsbudsjettet er på 1.000 milliarder er 15 milliarder ganske rimelig, så den summen går det an å øke, gav Knut Storberget uttrykk for.