I regi av den kulturelle skolesekken Sortland skal elever ved Sortland ungdomskole og Holmstad skole får krasjkurs i kreativ skriving med poet Anne-Margrethe Albertsen fra Sortland.

– Dette blir en annen type skriving enn det elevene er vant med fra den vanlige skolehverdagen, sier Albertsen.

Tekst som kunst

– Elever skriver jo hele tiden, de blir testet, rettet på, det handler mye om hva som er grammatisk rett eller galt. På kurset mitt skal vi jobbe med tekst som et kunstnerisk virkemiddel, sier Albertsen.

Før kurset har samtlige elever forberedt tre kortprosatekster eller dikt. Ifølge poeten skal elevene jobbe sammen ved å snakke om egne tekster.

– De kommer til å lære om formidling. Om hvordan de kan få andre til å forstå hva de mener med en tekst, sier Albertsen.

Skal inspirere

Albertsen har fem timer med hver skoleklasse.

– Det kommer til å kreve at de er gode til gruppearbeid, sier hun.

Under kurset skal hver klasse velge et tema og produsere en antologi med tekster, enten dikt eller prosa. Dette er viktig fordi når vi skaper et produkt sammen er det lettere å huske teknikker for kreativ skriving i fremtiden.

– Målet med kurset er altså at elevene skal få lyst til å skrive skjønnlitterære tekster på egen hånd, sier Albertsen.

Sponset av fylket

– Den Kulturelle Skolesekken i Sortland får hvert år tildelt en del penger fra fylket for å lage ulike kunstnerverksted. Tidligere har vi hatt verksted med blant annet lego, pantomine og samisk fortellerkunst. Nå er det altså kreativ skriving som er det neste, sier Liv Skrudland, koordinator for den kulturelle skolesekken i Sortland.