Dersom selskapet når målet, vil det gi en dobling av inntektene fra 2013. Fasen med forskning og utvikling har vart siden bedriften ble stiftet i 2002. Fangst og produksjon er fininnstilt, tillatelsene er i orden og patentene i boks. I 2014 er det for alvor presset olje og proteiner ut av raudåta.

- Selskapet har tatt sikte på å utvikle en helt ny industri på, og næring basert på råstoffet raudåte. Til nå er det ikke utnyttet kommersielt. Dermed har vi startet på scratch på så mange områder. Alt fra å finne riktig fangstredskap, til å finne ut hvor vi kan fange den, sier en av gründerne Snorre Angell.

Tråles inn

De kommende ukene vil Angell formelig stå til knes i raudåte. For da prosessen med å finne fangstmetode og område var ferdig utpønsket, var det flere hindringer i veien.

- Vi måtte finne ut hvordan vi skulle produsere olje og protein ut av den. Dessuten måtte vi lage prototyper for testing på markedet. Calanus har kjempet en hard kamp på mange fronter. Også på å få tillatelse til å høste raudåte, til å få patentene i orden, forteller Angell.

Nå tråles raudåta inn utenfor kysten av Vesterålen og Troms, før den leveres til mottaket i Kaldfjord 20 minutters kjøretur fra Tromsø sentrum. Derfra pakkes varen og sendes ut i verden.

Doblet inntektene

Et skarpt blikk på forskning og utvikling har ikke gitt særlig god bunnlinje i driften. I 2010 presenterte selskapet et driftsresultat på 5,6 millioner kroner i minus.

Siden den gang har det gradvis gått bedre. I 2012 var Calanus med 2,6 millioner kroner på feilsiden, mens det gikk oppløftende bedre i fjor, der selskapet endte med en million i pluss.

- Bedriften har til nå hatt lav omsetning. Pengene er brukt på forskning og utvikling, forklarer Angell.

Selger i USA

På ti år har Calanus brukt rundt 100 millioner kroner på utviklingsarbeid. Eierne har puttet inn en skjerv. Resten har vært offentlige midler og penger fra driften.

- For et par år siden konkluderte vi med at produksjon i små skala var en suksess. Nå gjelder det å oppskalere driften og komme inn i en industriell fase. Samtidig skjer det mye på markedssiden, sier Angell.

Han viser spesielt til det amerikanske markedet for kosttilskudd.

- Olje fra raudåte har slått spesielt an i USA. Vi klarer i øyeblikket ikke å levere nok olje til amerikanerne.

Høytbetalende kunder er et must for å skape industriell revolusjon i raudåteproduksjonen.

- Volumet er foreløpig beskjedent, dermed må vi sikte oss inn mot kunder som er villige til å betale høy pris for produktet, slik som i kosttilskudd, spesielt siden fangstkostnaden er høy på et nyutviklet konsept, sier Angell.

Dersom selskapet hadde levert til laksenæringen, ville de kunne vente seg en pris på tre-fire kroner per kilo.

- Det tjener vi ikke penger på. For oss blir veien til mens vi går, sier Angell.

Neppe på børsen

Planene for resten av året er å holde produksjonen oppe på industrielt nivå.

- Vårt utgangspunkt er å bygge opp en industri rundt ressursen rødåte. Calanus er et lite selskap uten store investorer. Skal vi øke til en storstilt industrialisering, vil det være behov for kapital, sier Angell.

Han legger spesielt vekt på at selskapet skal fortsette å ha en nordnorsk profil.

- Vi er ikke så ivrige etter å gå på børsen for å finne investorer. Aktiviteten er bygd opp med base i nordnorske eiere, Råfisklaget og Norinnova, for å nevne noen. Oljen blir kapslet på Andenes, vi har avdelingskontor på Sortland som driver utvikling, administrasjon og salg. Dessuten er råvaren høstet utenfor Vesterålen og Troms, sier Angell.