Sortland som handelssted har en regional funksjon, og trekker til seg kunder fra nabokommunene. Byen er i analysen fra Rambøll pekt ut som ett av ti steder i fylket som har handelsomland utenfor egen kommune.

Nedgang

Handel får derfor stor oppmerksomhet i planlegginga av byplanen, blant annet på grunn av aktivitet i byer, reisemønster og sysselsetting.

Detaljhandelen i Sortland har svært høy omsetning per innbygger, klart høyest i Nordland.

Samtidig viser analysen at dekningsgraden, altså forholdet mellom omsetning, gjennomsnittlig forbruk per person og antall innbyggere, har gått drastisk ned de siste årene. I 2008 hadde Sortland en dekningsgrad på 171 prosent. I 2013 var den nede i 148 prosent. Den er redusert jevnt og gradvis over disse årene.

I Bø, Hadsel og Øksnes har den økt noe i den samme tidsperioden. I Bø har den økt fra 47 til 55 prosent. I Hadsel har dekningsgraden økt fra 68 til 73 prosent. Øksnes har bikket 100 prosent dekningsgrad, med 99 prosent i 2008 og 103 prosent i 2013.

Analysen gir ingen åpenbar forklaring på nedgangen i Sortland, annet enn en liten økning i noen av nabokommunene.

– Dette kan uansett bare forklare en liten del av reduksjonen i dekningsgrad. Den konkurrerende byen Harstad har hatt en nokså uforandret dekningsgrad i denne perioden, og ser derfor ut til å ha innvirket lite på omsetningen i Sortland, heter det i analysen.

– Bør øke

– Vi må prøve å beholde den høye dekningsgraden vi har, og vi bør ha ambisjoner om å øke den. For å være konkurransedyktige i markedet, tror jeg ikke det er ikke storhandelen det primært bør satses på, det er ikke unikt, sier kommunearkitekt Kristine Røiri. Hun har vært kommunens kontakt i forbindelse med utarbeidelsen av handelsanalysen.

– Vi må konkurrere med det vi er gode på i Sortland og som gir oss de mange fortrinn vi har i dag. Sortland er et attraktivt handelssted i regionen, vi har et kompakt sentrum med både småbutikker og kjøpesenter som er kjent for bredt vareutvalg og veldig god service, sier Røiri.

Hun trekker frem kjøpesentre med god atmosfære som viktige møteplasser i sentrum. Gode parkeringsmuligheter i sentrum er fortrinn hun mener kommunen må beholde og videreutvikle.

– Det er også positivt at handelsstanden samarbeider for å få til liv i sentrum, både gjennom aktiviteter og konkrete tiltak som julebelysning. Dette er viktig og jeg håper disse gode initiativene videreføres.

– Vi har en stor andel av folk som kommer utenfra, det er fordi det er spesielt på Sortland. Det kan vi være stolte av, og det har bidratt til på å gi oss en av de høyeste dekningsgradene i Norge, men må også være bevisste på at det kan være lett å miste kundene, sier Røiri.