– Totalt venter vi å havne litt over fjorårets publikumstall. Enda har vi romjulsjazzen igjen å arrangere og den pleier å trekke mange. Men mens vi i fjor arrangerte 16 konserter, så har vi bare arrangert åtte i år, sier Guro Forren Sørensen, leder av Sortland Jazz- og viseklubb.

Hun understreker at dette gjelder konsertene hvor jazzklubben står som eneste arrangør, og har derfor ikke telt med samarbeidskonserter som søndagspause.

Samlet publikum

Ifølge Forren Sørensen er det flere årsaker til at klubben har valgt å arrangere færre konserter. Blant annet får de samlet publikum.

– Med flere konserter ble også publikum mer spredt utover alt vi arrangerte, sett bort fra den harde kjernen som kommer på omtrent alt. Nå får vi samlet publikum i større grad, og det tror vi gir en bedre konsertopplevelse for både musikere og publikum sier Forren Sørensen.

Snudde trend

Ifølge Forren Sørensen var reduksjonen i konserter et grep for å få opp publikumstallet.

– Vi så at publikumstallet på noen konserter var lavt og ønsker å få det opp. Sortland er et lite sted, med en fantastisk gruppe dedikerte publikummere som kommer hver gang. De er vi veldig glade for at vi har, og vi er avhengige av å ha de. Men det var begrenset hvor mange andre vi klarte å trekke når vi arrangerte veldig mange konserter. Jeg skulle gjerne sett at det var hundre publikummere på hver konsert, man kan aldri få nok. Men når vi ser at færre konserter gjør at publikumsantallet stiger og vi får gode tilbakemeldinger, så tror jeg at vi gjør noe rett, sier Forren Sørensen.

– Vi må også forholde oss til at vilkårene har endret seg som følger av at vi arrangerer noen av konsertene på Kulturfabrikken, legger hun til.

– Samme kvalitet

Jazzsjefen understreker at kvaliteten på konsertene skal være den samme som før, selv om det er har vært færre konserter på programmet i år.

– Gjennom et godt samarbeid med Nordnorsk jazzsenter får vi muligheten til å presentere store stjerner som Sheila Jordan og Karin Krog på Sortland. Det samarbeidet fortsetter vi med selv om vi har arrangert færre konserter det siste året, sier Forren Sørensen.

– Betyr et redusert antall konserter et redusert tilbud?

– Nei. Dette er heller en tilpasning til at Sortland og Vesterålen er et sted med flere konsert- og kulturarrangører. Litt konkurranse skal det selvfølgelig ha, men vi skal ikke konkurrere hverandre ut. Målet må være å hjelpe hverandre opp. Vi er en stor region og det er viktig med mange ulike kulturtilbud.  I Nord-Norge er det dessverre få jazzklubber som opplever nok trøkk til at det går rundt. I Sortland har vi holdt på siden 1962, og har ofte like mange publikummere som i de større byene. Det skal vi være stolte av, sier Forren Sørensen.