«Alt over 40 unger vil være positivt». Dette sa styremedlem i Sortland IL, Tommy Dalheim, til VOL i forbindelse med oppstarten av fotballfritidsordinga tidligere i år. Ved utgangen av året er den målsettingen et stykke unna realiteten. Per i dag er fasiten 21 påmeldte barn, i alderen 6-11 år. På sikt vil ikke det være økonomisk forsvarlig.

– Fra nyttår blir vi 25, så det hjelper litt. Likevel må vi ha 15 til for at ordningen skal fortsette fra neste høst. For at vi skal gå i null, trenger vi rundt 40 påmeldte, forteller leder for fotballfritidsordingen, Bjørnar Cornelius Harjang. Han legger til at de økonomiske utgiftene inkluderer leie av hall, mat til ungene og trenerlønn.

Bedre markedsføring

Når Harjang blir bedt om å peke på årsaker til det lave påmeldingstallet, tror han det handler mye om at folk ikke kjenner godt nok til hva fotballfritidsordninga innebærer.

– Selv om vi har vært en del i media, tror jeg fortsatt at det er mange som ikke vet om oss, noe som er litt overraskende, peker han på.

Sammen med assistent Gustaf Hvaring, har Harjang ansvaret for å gjennomføre fotballfritidsordninga. De to ble ansatt i sommer.

Med tanke på markedsføringen var det nok ikke et gunstig tidspunkt å bli ansatt på, siden folk flest vanligvis er på ferie i den perioden, sier han.

Stort marked

Erik Nikolaisen, som selv har barn i fotballfritidsordingen, er enig med Harjang i at opplegget er for lite kjent.

– Mange kjenner ikke godt til innholdet, og at det dreier seg om mye mer enn bare fotball. Dessuten ble Bjørnar klar like før start, som et ubeskrevet blad for folk flest, sier han.

Løsningen, ifølge, Nikolaisen, er å være tålmodig.

– Det må nok drives over litt tid. Med utgangspunkt i innbyggertallet burde det alle fall være marked for mellom 80 og 100 påmeldte unger i Sortland. Hadde folk visst hvor bra dette faktisk er, er jeg sikker på at påmeldingstallet hadde vært atskillig høyere. Det vil i alle fall være veldig trist dersom det forsvinner, slår han fast.

Får mye igjen

Harjang forteller at han utelukkende har fått gode tilbakemeldinger fra alle hold når det gjelder gjennomføringen av fotballfritidsordningen.

– Jeg er storfornøyd, foreldrene er fornøyde og barna synes det er kjempestas.

Selv er han ikke tvil om at barna har mye igjen for å være med i fotballfritidsordinga.

– De får både en faglig og sosial bit. Og så får de mer disiplin i hverdagen hvor de blant annet lærer seg å ta ansvar. Vi har for eksempel en ordning der en person får være ukas kaptein, noe barna vokser veldig på, forteller han.

Han presiserer også at fotballfritidsordningen er tilpasset alle, uavhengig av nivå.

– Dette er en arena både for de som har spilt en stund og de som ikke har holdt på så lenge, sier han.

Håper på flere

Nå håper Bjørnar Cornelius Harjang på at flere foreldre ser sitt snitt til å melde på sine gutter og jenter.

– Påmeldingsfristen for neste høst går ut i mars, men det er selvsagt mulig å melde seg på fortløpende. Jeg tror i alle fall det er nok unger i Sortland. Når Andenes har 70 unger i sin ordning, må i alle fall vi klare å få 40, slår Bjørnar Cornelius Harjang fast.

Er sterke i troa

Sortland IL tror fotballfritidsordninga vil få fotfeste etter hvert.

– Vi er litt overraska over at det ikke er flere barn som er med. Dette er et sunt og helseforebyggende tilbud til barn og unge, sier styremedlem i idrettslaget, Tommy Dahlheim.

Han er likevel ikke bekymra for at de ikke skal få nok påmeldte barn til neste år.

– Erfaring viser at slike prosjekter ofte går litt treigt i starten. Når dette får fotfeste over litt tid, tror vi det blir kjempepopulært. Vi er veldig glade for at vi startet opp prosjektet og håper at dette kan bli et tilbud som varer i mange år. Men da må det selvsagt bli brukt av innbyggerne, slår Dalheim fast.