Evakuerte i Hognfjorden. Foto: Sortland museums arkiv. Bildet er gitt av Eldbjørg Vestå.

Fra 10. januar til og med 21. februar viser museet utstillinga Brent land i sine lokaler i Kulturfabrikken.

- Den handler om det befolkninga i nord opplevde da andre verdenskrig gikk inn i siste fase høsten 1944, skriver museet i en pressemelding.

I oktober befridde Russland Øst-Finnmark. Tyskerne brukte deretter «den brente jords taktikk», og brutalt og nådeløst ble en hel landsdel lagt øde, de aller fleste husene i Finnmark og Nord-Troms ble brent, og folk ble tvangsevakuert sørover. De tyske styrkene tente på bygninger, sprengte kaier, veier og telegrafstolper, de slaktet husdyr – ingenting skulle stå igjen som kunne hjelpe russerne dersom de kom etter.

- Gjennom bilder og folks egne historier forteller utstillinga noe av det som skjedde med menneskene som bodde i området. Transporten sørover var i seg selv ei påkjenning for mange. De evakuerte ble spredt over hele resten av landet, og familiemedlemmer kom bort fra hverandre. Folk hadde minimalt med klær og andre eiendeler med seg – og ingenting å komme tilbake til etter krigen, skriver museet i pressemeldinga.

Utstillinga er produsert av Orkana forlag.

Sortland museum vil i en liten sideutstilling fortelle om de rundt 1200 evakuerte som kom til Sortland.

- Folketallet i kommunen steg da med rundt en fjerdedel samtidig som det var vanskelig å få tak i både mat, klær og det en ellers trengte, skriver museet.