Sigerfjordveien 95. Foto: Skjermdump Finn.no

En stund har gått siden prospektet i Sigerfjordveien 95 ble lagt ut for salg. Prisen er satt ned, men fra kjøkkenbenken i huset fra 1858 må eiendomsmegler Per Elvenes og daglig leder i DNB Eiendom, Ole T. Albrigtsen, erkjenne at konseptet som ligger for salg er et av de vanskeligere å få kjøpere til.

– Her er mange muligheter, sier Elvenes optimistisk.

Han sikter til at huset har et butikklokale og en verkstedhall tilknyttet. Alt selges samlet. Så har du en drøm om å pusse opp et 150 år gammelt hus, starte butikk og verksted, er dette en mulighet du bør se nærmere på. I utgangspunktet bør prislappen på 2,4 millioner kroner ikke være spesielt avskrekkende. Du må snart betale det samme for en ordinær tomannsbolig i utkanten av sentrum.

Usolgte

Før du kommer til den gamle butikken, kjører du forbi et hus som er til salgs. Litt lenger inn, forbi Ramnkloa, er en klynge med tre hus til salgs. To på oversiden av veien og et på nedsiden.

Et par hundre meter videre, i Hotellsvingen 2, er fem leiligheter under renovering og til salgs. Totalt har Kjerringnes og Sigerfjord i skrivende stund 13 boenheter ute på markedet.

– Dette går i sykluser. Da jeg startet i jobben i 2008 var det etterspørsel etter hus i Sigerfjord. Nå har vi fått en større andel utbud, sier daglig leder Albrigtsen.

Eiendomsmegler Per Elvenes minnes at det snudde rundt 2012. Siden da har det vært flere hus til salgs, sammenlignet med andre deler av kommunen.

Høyere priser

Megleren mener at en raskere omsetningstakt på Sortland får Sigerfjord til å virke som et sted med uforholdsmessig mange boliger til salgs.

– Når boliger da går ut tregere, vil de ligge lengre tid ute og utgjøre en større andel på Finn, spekulerer Elvenes.

Sannheten er at det er vanskelig å si hvorfor situasjonen er slik den er i Sigerfjord. Andre meglere SortlandsAvisa har snakket med, mener at avstanden til byen har noe å si. Samt at prisene i Sigerfjord har steget ganske mye de siste årene. Dermed er det mer lukrativt å selge.

– En del eldre velger å flytte i leilighet. Det tilbudet er best på Sortland. Resultatet er at noen flytter inn til byen og selger huset i Sigerfjord, sier Elvenes.

Klimaforskjell

Ved kjøkkenbordet i Sigerfjordveien 95 trekker Elvenes og Albrigtsen fram fordelene ved å bosette seg i bygda.

– Temperaturforskjellen fra Sortland til Sigerfjord kan variere med fem grader om sommeren. Fjorden er sørvestvendt uten nordavindsgufs. Dette er et meget godt salgsargument, sier Elvenes.

Sigerfjord er dessuten et roligere sted å bosette seg på som likevel ikke er for øde og langt fra sentrum. Her er skole og flunkende ny barnehage. Med matbutikk på Strand og bensinstasjon med gode åpningstider i utkanten av bygda løser man også mange praktiske ting enkelt fortsetter Elvenes.

Det er også i sommerhalvåret at markedet er hetest.

– Min erfaring er likevel at det ikke er smartere å selge eller kjøpe til en spesiell tid. Når mange er på boligjakt, er det også mange hus til salgs. Altså er konkurransen større om kjøperne som da har flere valg. Om vinteren er det færre boliger ute, men det er også færre kjøpere. Markedet regulerer seg selv på den måten, sier Elvenes.