Skjalg Steiro i Biomar fortalte ungdommene at havbruksnæringa har behov for et bredt spekter av kompetanse.

– Det er i framtida potensial for å femdoble verdiskapningen i havbruksnæringa. For å få det til er vi avhengig av flere hender. Alt fra forskere, til de som lager fôr og står på merdekanten. Mulighetene er der, det er bare å gripe dem!

Slik lød oppfordringa fra Skjalg Steiro i Biomar da han onsdag snakket for ungdommer under rekrutteringsseminaret En Glad Laks 2015 på Sortland.

I salen satt ungdommer fra hele Vesterålen, Lødingen og Lofoten - med en felles nysgjerrighet over hva havbruksnæringa har å by på.

Og nettopp Biomar på Myre trekker Lasse Kristensen fra Øksnes frem som en aktuell arbeidsplass i framtida. Han går sitt siste år på videregående skole, og skal innen mars ha bestemt seg for videre studier.

– Jeg vurderer å søke fiskerikandidatstudiet. Jeg kunne tenke meg å jobbe på Biomar, det ser ut som en bra arbeidsplass, sier han til VOL.

– Det har vært en spennende dag! Vi har fått mye nyttig informasjon om hvor mange muligheter vi faktisk har, sier Kristiansen og Vilde Johnsen.

Laksekampanje

Etter en rekke foredrag ble ungdommene utfordret av Norges sjømatråd og Opplæringskontoret for Nordre Nordland i en gründercamp. Én av oppgavene for dagen var å komme med innspill til en mulig kampanje for norsk laks i Spania.

– Spis laks, for å bli like stor som en laks. Ikke stor i størrelse, altså, men sånn på verdensbasis.

Nikolai Andersen Dalsbotten, Benn Ole Stensvold og Johannes Olsen fra Lofoten er i gang med å skrible ned ideer til sin laksekampanje.

– Spanjolene er som kjent veldig god i fotball. Hva er hemmeligheten bak? Det kan være at de har spist så mye norsk laks. Det er bakgrunnen for ideen, forklarer Nikolai.

På sidebordet jobbes det med en kampanje hvor spanske kyr blir banket i fotball av norsk laks. Julie Næss fra Andøy, Sofie Lysvold fra Henningsvær, Tobias Waage Johansen og Ragnar Jakobsen fra Lødingen viser frem en fotballbane av papir hvor det hele utspiller seg.

- Det har vært en interessant dag hvor vi har lært mye om havbruksnæringa. Selv tror jeg at utdannelsen min vil ta en maritim retning, jeg vil jobbe på båt, sier Tobias.

Vil rekruttere gode hoder

– Målet vårt er å vise det brede spekteret som er i havbruksnæringa, at her kan du jobbe med så mangt. Vi håper at et seminar som dette kan være med å synliggjøre de mulighetene som finnes, og kanskje sparke ungdommene litt i riktig retning nå som de snart skal søke skole, sier arrangør Stine Breivik i Fiskeriparken.

For skal vi tro foredragsholderne som var innom seminaret, og arrangørene bak – er behovet for arbeidskraft i havbruksnæringa stor.

– Vi har en generasjon i næringa som er på vei ut. Samtidig utvikler og utvider bedriftene i næringa stadig, så rekrutteringsbehovet er stort, mener kollega Viggo Johnsen.