Innen våren 2016 må kommunene i Vesterålen avgjøre om de skal slås sammen med naboene eller ikke. Før den tid skal samtlige rådmenn i Vetserålen komme med en anbefaling til sitt kommunestyre om hvordan prosessen inn mot sammenslåingsvalget bør være.

Vil ha likest mulig prosess

Onsdag møtte rådmennene i Sortland, Øksnes og Andøy i et telefonmøte. Rådmennene fra Bø, Hadsel og Lødingen var forhindret i å delta.

– Det vi har kommet frem til er at vi er blitt enige om å utarbeide et forslag til en prosess som vi skal ta inn til de respektive kommunene, sier Rolf Lossius, rådmann i Sortland.

– Man vil tilstrebe en mest mulig lik prosess. Målet er å lage et godt nok beslutningsgrunnlag før kommunene skal avgjøre hvordan de stiller seg til kommunesammenslåing innen våren 2016 som er siste frist, fortsetter han.

Det store spørsmålet

Etter hvert som prosessen utvikler seg skal kommunestyrene i Vesterålen etter hvert votere over en forpliktende intensjonsplan.

– En intensjonsplan vil være veldig detaljert og inneholde informasjon om hva som blir kommunesenter, hvilke skoler som skal fredes og lignende. Det finnes mange gode eksempler på slike planer i departementet. Vi jobber for å få til et godt nok grunnlag for en intensjonsavtale med høy nok innbyggerinvolvering, sier Lossius.

Selv om rådmennene samarbeider er det lokale avgjørelser som vil prege bildet. Beslutning om sammenslåing skal tas i den enkelte kommune og det er rådmennene som har utredingsansvaret.

– Det vil nok bli litt forskjellig praksis fra kommune til kommune. Egentlig bunner dette ned til et spørsmål; tror man at den respektive kommunen vil stå seg godt også om 20 år, eller vil man komme styrket ut av å gå sammen med andre kommer?