Etter harde kamper i helgens opprykkskvalifisering, ble det tidligere i mars klart at Vesterålen futsal rykker opp til eliteserien i neste sesong.

– Det er jo opprykk vi har jobbet for i hele år, sier Jonathan Barlow. Den viktige spilleren sørget for tre av lagets fem mål i finalekampen mot Oslostudentene søndag.

De var nære et opprykk i fjor, men det klaffet altså ikke før i årets opprykkskvalik.

– Nå er vi utrolig glade og stolte, sier hans lagkamerat, Marius Jørgensen.

Vil rekruttere

Mandag var noen av guttene tilbake på trening med A-laget til Sortland IL. De ser på elitedebuten som en god mulighet til å skape et miljø rundt futsal i Vesterålen, som et tilbud utover fotballen.

– Vi spiller futsal utenfor fotballsesongen. Nå kan man bedrive en fotballaktivitet hele året, sier Barlow.

Barlow, Jørgensen og medspiller Markus Aasland forteller om stor interesse for futsal.

– Sporten har vært stor i land som Spania og Brasil lenge, og nå vil «alle» begynne med futsal, også i Norge. Og det kommer bare til å bli større, sier Jørgensen.

Stor stall

Foreløpig teller spillerstallen nær 30 spillere, fordelt på eliteserielaget, samt et andrelag som skal spille i førstedivisjon neste sesong.

– Alle kan få trene med oss. Vi har allerede fått flere henvendelser fra interesserte spillere, sier Barlow.

Med eliteserieplass vil laget organisere treningene bedre. Tidligere har de ikke hatt faste treninger, men har gjort det så bra fordi de kjenner hverandre svært godt.

– Vi har lyst til at de yngre også skal få lære futsal, og håper nå å hjelpe de inn i sporten, sier Barlow.

Trenger sponsorer

Nå ønsker de det lokale næringslivet med på laget. Med eliteseriespill følger økte reiseutgifter og kostnader. I første omgang håper de på en hovedsponsor.

– Vi håper at næringslivet skjønner hvor stort det er, at vi som startet som en kompisgjeng, nå har kvalifisert oss for eliteserien. Futsal har kommet for å bli, sier Jørgensen.

Han understreker at de er helt avhengige av finansiell støtte.

– Frem til nå har vi tjent litt penger på å arrangere turneringer. Det vil vi fortsette med. Men alle pengene vi har tjent ble brukt opp på reisen til Skien for denne kvalifiseringen. Nå står vi på bar bakke, sier Aasland.

– Ekstra tilbud

Aasland, Jørgensen og Barlow spiller på A-laget til Sortland IL. De håper nå at næringslivet og det potensielle sponsormarkedet ikke ser på de som en konkurrent til SIL.

– Vi håper heller at de vil se på dette som et ekstra tilbud, sier Jørgensen.

– Dessuten vil vi synes godt neste sesong. Alle kampene i eliteserien sendes live på Norges Fotballforbunds nettsider, og en del kamper vises også på TV2 Sumo, sier Barlow.

På lengre sikt er ambisjonene spill mot de beste lagene i Europa, men i neste sesong blir fokuset på å holde på plassen i eliteserien.

– Vi er spente. Vi vet ikke så mye om nivået, men har stor tro på at dette skal vi klare, sier Aasland.