Som VOL tidligere har skrevet inviterte politikerne i Sortland til et felles møte for formannskapene i Vesterålen og Lødingen om kommunesammenslåing. Møtet skulle etter planen ha blitt avholdt i morgen, fredag, men ble avlyst da samtlige kommuner utenom Lødingen takket nei til Sortlands invitasjon, med en begrunnelse om at man først ønsker å gjennomføre en prosess i egen kommune.

Vil ha frivillighet

I torsdagens formannskapsmøte i Sortland var kommunereformen oppført som en drøftingssak. Der ble det fra både rådmann, Høyre og Ap gitt utrykk for at det var synd at nabokommunene takket nei til praten.

– Det jeg synes er synd med at de andre kommunene sa nei til invitasjonen, var grunnlaget de gjorde det på. Formålet fra vår side var å igangsette en prosess, og ikke komme frem til noe svar. Når de andre sier nei, må de gjerne si nei til å bli slått sammen, det er greit. Men uansett hva man lander på, er det en fordel å ha kunnskap i bunn, og det var med den bakgrunn at vi inviterte til et felles møte, sa leder av opposisjonen, Svein Roar Jacobsen (Ap).

– Slik ting er nå er det mer og mer som tyder på at vi ikke får en felles prosess. Uansett bør vi i Sortland ha en prosess som klargjør våre prinsipielle standpunkter, og vi bør lande på noe som handler om frivillighet, sa Jacobsen.

Kan ikke utrede alternativer

Hver enkel kommune skal senest våren 2016 legge fram en utredning om kommunereformen.

Ønsket fra Sortland var i et fellesmøte å få tilbakemeldinger fra naboene om de er interessert i å samarbeide om denne utredningen, som skal være av det mer konkrete slaget - og for eksempel kunne si noe om kommunesenter, skoler og lokalisering av administrasjonsenheter.

– Om Sortland ikke skal samarbeide med noen om å få til en utredning, har vi bare Sortland. Den utredninga er vi i gang med. Alternative utredninger kan vi ikke gjøre uten at vi har noen andre kommuner med oss, sa rådmann Lossius.