orsdag 16. april var det store kommunedelplan-møtet i Sortland. Både kommunedelplaner for Helse og omsorg, Ungdomsplanen ”Stolt” og prestisjeprosjektet for Ellingsen, ”Kvalitet i skolen”, gikk gjennom enstemmig til tross for en del diskusjoner og uenigheter.

”Kvalitet i skolen” kan leses i sin helhet på Sortland Kommune sine hjemmesider. I sammendrag er det en omfattende plan som omhandler og konkretiserer alt som foregår i skolen i Sortland. Den konkretiserer hvordan vikarbruk skal være, hvordan oppfølging av barn med spesielle behov skal følges opp, hvordan lærerne skal kurses, hvordan lærerverktøy skal moderniseres og målsetninger for lærertetthet. Dette er alle tiltak som koster penger. Men hvordan skal kommunen finne disse pengene?

– Denne planen har ikke som hensikt å finne rom i økonomien. Det blir en jobb for Rådmannen i hans budsjettforslag. Nå som planen er vedtatt må den tas hensyn til i alt arbeid med skolen. Planen er ikke mer ambisiøs enn den må være og det skal være rom for å nå mange av tiltakene som er satt i dagens økonomiske situasjon.

– Så en endring i skolestruktur med en sentralisert Sortlandsskole er ikke nødvendig for å gjennomføre denne planen?

– Denne planen er laget med utgangspunkt i den strukturen vi har i dag. Jeg sier ikke dermed at det ikke kommer en debatt om skolestruktur, for den kommer helt sikkert tilbake igjen, men skolestruktur har ingenting med denne planen å gjøre, sier Ellingsen.

Sortland kommune budsjetterer på rammenivå. Det betyr at nå som planen er vedtatt går den videre til administrasjonen. Innenfor administrasjonen får hver enkelt etat ansvar for å fordele pengene etter beste evner på skolene og skolene på sin side igjen får ansvar for å forvalte pengene ut fra styringen planen legger.

Bestillingsplan

–Kommunedelplanen, Kvalitet i skolen, er en plan Ellingsen og hennes posisjonsfeller nedsatte ei bestilling på da de kom i posisjon i 2011. Etter en omfattende prosess er den ble den enstemmig vedtatt i kommunestyret. Som vedtatt plan skal den nå sendes videre til administrasjonen som skal ha den som en rettesnor i arbeidet med skolen i årene som kommer. Planen er Ellingsen så stolt av at hun nærmest bobler over av entusiasme.

– Alle planene vi vedtok gir oss et grunnlag for å i neste omgang være konkret i tiltakene våre. Jeg er umåtelig stolt over spesielt Kvalitet i skolen. Det er en plan jeg selv har vært med på å jobbe frem. Vi ønsker med denne planen å peke ut ei tydelig retning i forhold til skolen og oppvekstmiljø. Så det var rett at vi satt oss ned og så på hele Sortlandsskolen og at vi bygger en skole som uansett hvilken skole i den desantrilesrte skolestrukturen du er på, så skal du vite at her er det noen gitte føringer for hvordan disse skolene styres og opplevelsen og kvaliteten skal tilstrebes å være rimelig lik.

I kommunestyret 16. april gikk Rødts Christoffer Ellingsen, hardt ut mot manglende oppfølging av planer i Sortland Kommune. Denne kritikken kjenner ikke Ellingsen seg igjen i.

–Vet du hva, jeg synes han har ei dårlig sak. Jeg har stor respekt for han og er glad for vi har engasjerte politikere i kommunestyret. Jeg mener at planene vi har er viktige og de gir oss ei retning å jobbe ut fra. Vi får også resultater. Disse planene er noe vi  har bygd opp og skal jobbe videre med. Det er alltid mulig å peke på ting som ikke er blitt gjort og ting en kan bli bedre på. Da er det bare å brette opp ermene og arbeide. Å svartmale så mye som Christoffer gjør faller på sin egen urimelighet, sier hun. Hun innrømmer likevel at det er enkelte områder hvor han har rett og at det finnes planer som ikke har vært nok i solen.

Første bestilling lagt

Allerede før planen ble godkjent ble første bestilling med planen som bakgrunn lagt inn. Digitale verktøy og opplæring i digitale verktøy for lærerne er første tiltak ut.

– Vi lever i en digital hverdag og om lærerne ikke har verktøy som er oppdatert og ikke har kunnskap om å bruke det, er det vanskelig å henge med i utviklingen. Derfor er dette noe vi prioriterer høy fremover, sier hun.

Selv kommer hun til å følge med planen enten hun sitter i posisjon eller opposisjon fra høsten av.

– Planen har blitt et hjertebarn for meg. Så jeg kommer til å følge med i alle ledd i forvaltningen at denne planen blir den rettesnora den skal være for Sortlandsskolen.