Hvert år er foreldrene til elevene i sjette klasse ved Sortland barneskole ansvarlig for å arrangere 17. mai-kafé på skolen.

Tidligere har dette sørget en fin slump med penger i klassekassen, som ofte har gått til leirskoleutgifter.

Nå betales imidlertid leirskoleutgiftene av skolen. I sist møte i Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ble det derfor bestemt at disse pengene fremover skal gå til et annet bestemt tiltak.

– Disse pengene skal gå til FAU og øremerkes tiltak mot mobbing, forteller FAU-leder ved Sortland barneskole, Ronn Olsen, til SA.

Vil bidra

FAU har et ønske om at arbeidet mot mobbing skal prioriteres høyt på skolen, også blant foreldre.

– Det er et stadig økende fokus på mobbing og forebygging av det. Foreldrene ved barneskolen vil bidra til å iverksette tiltak. Det er ikke bare skolens avsvar å sørge for at ungene har det bra, sier han og fortsetter:

– I dag ser vi at en SMS eller en kommentar i sosiale medier kan være nok til å sette i gang ting som ikke er bra. Jeg tror ikke alle foreldre er like klar over hva deres håpefulle gjør på sosiale medier og på telefoner.

Dette ønsker de nå å gjøre noe med. Overskuddet fra 17. mai-kafeene fremover skal de bruke til å sette inn tiltak.

Mange ideer

– Av tiltakt kan det være å hente inn folk som kan bidra med kunnskap, og fortelle oss mer om hva vi som foreldre bør være obs på, sier Olsen.

Som eksempel nevner han foredraget som ble arrangert ved skolen tidligere i måneden med Mikael Solheim, om ungdom og sosiale medier.

– Vi har mange gode forslag og tanker om hva vi kan gjøre, men ikke noen konkrete planer foreløpig. Nå har vi i første omgang besluttet at pengene skal gå til Fau og tiltak mot mobbing.

Tror elevene er enig

– Tror dere sjetteklassingene og deres foreldre er med på at pengene skal gå til FAU og mobbetiltak?

– Jeg tenker at det er et godt formål, et formål som gagner alle. Vi har alle et ansvar for at ungene våre skal ha det bra, så jeg tror de er enig i dette vedtaket, sier han.

– Hvor mye får man inn på en slik kafe?

– Det varierer veldig, og kan ligge på rundt 5000 kroner og oppover, sier Olsen.