Frem til i fjor sommer, da Apollo Hårsenteret holdt til i andreetasjen i Strandgata, kunne kundene primært bestille parykker via ulike kataloger. I løpet av det siste året har parykk-kolleksjonen i butikken økt betraktelig, og den blir stadig større.

– Per i dag har vi rundt 200 parykker inne, i en rekke fargekombinasjoner, og vi får etter hvert inn flere. Skal du finne en like stor samling, må du helt til Oslo, opplyser daglig leder for Apollo Hårsenter, Lidvin Finden.

God tid

Majoriteten av parykkene er utstilt i butikken, som nå ligger i første etasje i Strandgata.

– I tillegg har vi et lager med flere farger og modeller. Målet er å få de fleste opp slik at folk får tatt dem ordentlig i øyesyn, både i butikken og gjennom butikkvinduet, forklarer Finden.

Etter at hårklinikken flyttet ned i 1. etasjen i Strandgata, vegg i vegg med Uniklipp, har plassen, inkludert utstillingsrommet med parykkene, blitt større.

– At det er såpass romslig gjør det triveligere for kundene, og så langt har vi fått gode tilbakemeldinger, forteller han.

- Mye å velge i

Fordelen med å ha ett såpass stort parykkutvalg, ifølge Finden, er at kundene har mye å velge i.

– Kundene kan ta seg god tid og prøve forskjellige sesonger og farger, slik at de får best mulig grunnlag når de skal velge parykken de liker best. Vi har også et eget prøverom der parykkene kan prøves i ro og fred, under faglig veiledning, sier han, og føyer til at kundene kan velge om parykken skal være av ekte hår eller i syntetisk stoff.

Flest kvinner

Finden, som er frisør av yrke og har drevet hårklinikken i 25 år, forteller at 60 prosent av de som bruker parykk, gjør det på grunn av sykdom. Den største kundegruppen er kvinner.

– At det er flest kvinner som begynner med parykk, er ikke overraskende. Det er noe som heter at «hår er kvinnens pryd». Menn som mister håret velger ofte hårerstatning eller andre løsninger, opplyser håreksperten.

Følsomt

Finden understreker at å miste håret er et veldig følsomt tema for dem de gjelder, og at det er en problemstilling det er vanskelig å ta inn over seg dersom man ikke opplever det selv.

– De som mister håret, mister også en del av seg selv og kommer derfor i en veldig sårbar situasjon, forklar han.

Finden synes derfor det er synd at parykker, for folk flest, blir forbundet med revy og humor.

– Det er dumt at mange forbinder nettopp parykker med laterliggjøring og noe komisk, når det faktisk er dypt alvor for dem som faktisk har parykk. Selv er det 35 år siden jeg sluttet å fortelle vitser om parykker, håravfall og skallethet, fordi det er lett å støte noen. Personer som bærer parykk er en utsatt gruppe, noe jeg håper folk blir flinkere til å reflektere over, slår Lidvin Finden fast.