Med fem kamper spilt innehar Sortland tredjeplassen med 12 poeng – etter å ha vunnet fire kamper og tapt én.

På plassen over ligger Junkeren med like mange poeng, men med vesentlig bedre målforskjell.

På topp troner ikke uventet Mo IL med 15 poeng og full pott (se tabell).

Søndag tar Sortland imot Bodø/Glimt 2 i Blåbyhallen. Laget er regnet for å være den fjerde utfordreren til seriegull, i tillegg til de nevnte lagene.

– Dette er en såkalt toppkamp. Vi har kjørt gjennom et vanskelig program til nå, der det eneste tapet har vært mot serieleder Mo, som fort kan gå gjennom serien ubeseiret, sier Sortland-trener Arne Olav Berg.

Lettere program

Dersom Mo vinner sine resterende kamper, kan Sortland vinke farvel til et opprykk denne sesongen. Laget fra Helgeland har møtt samtlige rivaler til seriemesterskapet, og slått dem i vårsesongen. De får nå et mye enklere kampprogram resten av våren.

– Heldigvis møter vi Mo hjemme til høsten. Slikt sett kan vi ta poeng fra dem. Det kan også hende de taper ett og annet poeng i flere tøffe bortekamper etter sommeren, men skal vi henge med og ha et ønske om å rykke opp, kan det se ut som om man må vinne alt, inkludert kampen mot Glimt 2 på søndag, sier Berg.

Han synes uansett at 12 poeng på fem kamper er akseptabel innsats av laget.

Sortland er ferdig med de vanskelige kampene mot lagene fra Helgeland før sommeren. Nå møter de Salten-lag, Medkila og Melbo.

Konsentrasjon

Glimt 2 kommer trolig til å legge seg i klubbens sedvanlige 4-3-3-formasjon.

– Å la Glimt få styre spillet er det dummeste man gjør. Vi må vise ungguttene at det ikke bare er å komme til Sortland og gjøre som de vil. Tillater vi dem å spille slik de ønsker, er de gode, advarer Berg.

Sortland spiller også i 4-3-3-formasjon, med spesielt vekt på å styre spillet. Når motstanderen har ballen handler det om aggressivitet og konsentrasjon.

– Vi varierer mellom å ligge lavt og høyt med laget. Når vi står høyt krever det at vi jobber hardt med å forflytte oss raskt, så faller vi litt nedpå og ”hviler”. Det er slik fotball spilles nå om dagen. Dette med å løpe rundt på midtbanen er det slutt på. Enten er du i angrep, eller så er du i forsvar. Lagene er mer kompakte og det handler om å skape overtallssituasjoner, forklarer Berg.

– Beste kamp

Sortlandstroppen mangler fortsatt Einar Pettersen som er ute med strekkskade, samt keeper Kristian Røsnes Hansen som er ute etter en operasjon. Han erstattes også denne kampen av Fredrik Norum.

Forrige kamp flyttet Berg Sindre Thunestvedt inn som midtbaneanker istedenfor Jonathan Barlow. Sistnevnte brukes isteden som indreløper.

– Jeg synes endringen ble en suksess mot Sandnessjøen i forrige kamp. Det var vår beste prestasjon til nå i år. Sindre involveres mer i den defensive delen av spillet som han er god på, samtidig som vi får brukt Jonathans kreativitet i angrep. Denne rollefordelingen på midten kommer vi til å fortsette med, sier Berg.

NB! Kommende kamp mellom Sortland og Bodø/Glimt 2 i Blåbyhallen er flyttet fra tirsdag til søndag.