Marius Steiro, Finn Pedersen og Trond Arne Pedersen har nylig kjøpt selskapet Courante, inkludert bygget som inntil i vår huset musikkforetning og parfymeri.

Nå ser de etter nye leietakere i bygget, som ble bygd i 1899, og huser 116 år med sortlandshistorie. Delen ut mot gata ble påbygd i 1929.

– Vi ønsker å bevare byggets sjel, både utvendig og innvendig. Innvendig kan det tilpasses det aller meste, sier Finn Pedersen.

Midt i smørøyet

De mener selv at bygget har ubegrensete muligheter. Lokasjonen er midt i smørøyet, nært andre handelssteder, Kulturfabrikken og en innfartsåre til sentrum. Bygget er godt synlig, og byr derfor på store muligheter for profilering.

– Plasseringa er fantastisk, sier Pedersen.

Da de bestemte seg for å kjøpe selskapet, hadde de i bakhodet at sentrum er flyttet litt nordover, med blant annet Kulturfabrikkens inntog.

– Det er en flott tomt. Uteområdet er også betydelig oppgradert, sier Marius Steiro.

Fortsatt finnes rom i bygget, som står så godt som urørt. I bygget, som opprinnelig var et meieri, er det gamle melkemottaket bevart. Melkekjøla, som ble kjølt ned med is hentet på Storvannet, står fortsatt.

– Da hadde de ishus i bakhånd her, sier Pedersen.

Nettopp historie som dette, vil de bevare.

Mulig restaurant

Hva som skal flytte inn, er enda ikke klart. Noen har vært i kontakt med de, men de er fortsatt svært åpne til hva som skal inn i bygget. Selv nevner de restaurant, pub, butikk eller kontorlokaler som mulige bruksområder.

– Restaurant er et av alternativene, men det er ikke noe vi skal drive selv, sier Steiro.

Pedersen understreker at det i så fall må være noe som ikke allerede finnes på Sortland.

– Og det må være noe folkelig. Ingen hvitduksrestaurant. Men, om noen mener de kan drive restaurant eller pub, kan det være et alternativ, sier Pedersen.

De har hatt en idé om en restaurant og pub med inspirasjon fra Kroa på Svalbard.

– Der er stilen selskinn på krakkene og bord laget av drivtømmer, sier Steiro.

600 kvadrat

Bygget har i tillegg til å ha vært meieri, også huset radio og tv-verksted og butikk, oppfinnere har holdt til der, og det har vært butikker.

Hva de har måttet betale for selskapet, vil ikke eierne ut med, men de understreker at de har blitt enige om en god pris.

Totalt er det 600 kvadratmeter fordelt på tre plan. Kjelleren kan foreløpig kun nås utenfra.

– Det er en tørr og fin kjeller under tilbygget. Det kan tas i bruk til for eksempel vinkjeller, eller arkiv, sier Pedersen.

De mener å kunne hive seg rundt, hvis aktuelle leietakere skulle melde sin interesse.