- Jeg forstår at dette er å sette fokus på behov for økte bevillinger til Forsvaret - men det henger ikke på greip i forhold til regjeringen tydelige retning om å bygge opp i nordområdene, sier Ellingsen på telefon til VOL fra Stortinget.

Hun har i dag vært i møter på Stortinget om blant annet Kystvakta og Orion.

Les også: Vil legge ned Kystvakta

Hun mener at både Kystvakten på Sortland og Orion bør styrkes der de er idag.

- Hovedkvarteret  til Kystvakten ble for få år siden besluttet flyttet til Sortland. Jeg regner det som politisk uaktuelt å flytte den,- og stusser også over Forsvarssjefens råd om flytting som ikke ser ut til ha noen nærmere begrunnelse enn at det skal flyttes, sier Ellingsen.

Hun mener både forslag til flytting og lekkasjen er planlagt spill fra forsvarsledelsen.

- Her skjer det åpenbart et spill intern i forsvaret - der det er tydelig at gamle ønsker og meninger om hvor ting skal lokaliseres,- har fått sin renessanse - og det er for meg politisk uakspetabelt. Her reises det en tvil om noe som skulle være avklart, sier hun og fortsetter.

- Lekkasjene fra Forsvarssjefen er uheldig og jeg antar ikke ferdig bearbeidet. Det eneste akseptable er at Kystvakten blir på Sortland, når det legges frem et endelig råd for Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i høst. Iallefall så kommer jeg til å jobbe hardt for det.

- Skal være sivil

Ellingsen mener en slik flytting vil bryte med lagte prinsipper.

- Forslaget fra forsvarssjefen med at ledelsen av Kystvakten skal flyttes til Haakonsvern sammen med Sjøforsvaret,- bryter også etter min mening med et bredt politisk prinsipp om at Kystvakten skal være sivil. Det er et prinsipp som jeg mener bare Stortinget kan løfte på , og har aldri oppfattet at det er gjort, sier Grete Ellingsen, på telefon fra Oslo  hvor hun i dag har møter på Stortinget med Kystvakten som dagsorden og  også møte med helseminister Bent Høie.

Det gjorde at hun fikk levert nyheten om lekkasjen direkte til ledelsen i Høyre.

- Jeg fikk levert det til ledelsen i Høyre og vi fikk snakket om dette. Når denne lekkasjen først kom, var det greit den kom nå da jeg tilfeldigvis var i Oslo. Det gjør at jeg fikk muligheten til å diskutere dette direkte. Jeg kommer til å jobbe hardt for å påvirke og jobbe for at Kystvakta og Orion blir i Vesterålen, sier hun.