I fjor høst ble det meldt om skabbutbrudd på kjæledyr i Sortland. Skabben er fortsatt til stede i Sortland og Vesterålen, noe den vil være i lang tid fremover.

– Reven  tar med seg smitten dit den kommer. Rev som har blitt smittet av skabb lever en god tid med skabben før de dør, og i mellomtiden smitter de flere andre rever, sier veterinær ved Sortland dyreklinikk, Arnbjørg Sverrisdottir.

Flere tilfeller

Ifølge veterinæren går skabbsmitte ofte i sykluser.

– Noen år er det ekstra stor skabbforekomst. Nå har vi vært fri lenge, men har nå gått inn i en ny skabbperiode. Vi må nok regne med at skabben blir værende i Sortland i noen år, understreker hun.

I sommer har det blitt registrert flere tilfeller av reveskabb på hunder i Sortland bare i løpet av de siste månedene.

– Mange har kontaktet oss i den forbindelse for å spørre om råd. Vi har hatt inne over 20 hunder til behandling i sommer, forteller veterinæren.

Revedyr

Reveskabb blir forårsaket av Sacoptes scabei, en liten midd som graver seg ned i huden. Skabben smitter via direktekontakt mellom dyr, om for eksempel når en hund gnir seg på plasser der reven har oppholdt seg. Den mest effektive måten å behandle reveskabb på, er å dryppe medisinske dråper på hunden bak i nakken.  Sverrisdottir understreker at reveskabb ikke er farlig for hunder, så lenge sykdommen blir behandlet.

– Hundeiere må være på vakt og undersøke hunden jevnlig. Mistenker man at hunden er smittet, må man kontakte dyrlege. Til sammenligning vil rev som blir smittet, dø. De har liten sjanse for å overleve, presiserer hun.

Båndtvang

Å beskytte kjæledyrene sine mot skabb er i utgangspunktet en krevende oppgave, men som hundeeier fins det noen grep som bidrar til forebygging.

– Det er viktig å respektere båndtvangen og holde hundene i bånd, siden den ofte blir smittet i forbindelse med at de ruller seg i marka og ellers er i kontakt med ting reven har vært borti. Bor man i tettbygde strøk er det for eksempel lurt lurt å tette igjen hull, i tillegg til at man ikke legger ut mat. Skabben kan feste seg de fleste teder, som for eksempel under tepper, på garasjedører og i naust, opplyser hun.