Til VOL sier styreleder i selskapet Iparsell AS som kjøpte fabrikktomta, at det aldri var aktuelt å kjøpe nabotomta – den såkalte Nortura-tomta like sør for sentrum. Prislappen var på 30 millioner kroner.

Se prospektet til Nortura-tomta

I størrelse og regulering er de to tomtene nesten identiske. Styreleder i Iparsell, Oddbjørn Toften, mener det likevel er en faktor som skiller tomtene.

– Det var aldri aktuelt for oss å kjøpe den tidligere slakteritomta. Ut fra hva som må gjøres, var tomta for dyr for oss, sier Toften.

Han sikter til at de fleste bygningene må rives.

– Sanering er dyrt.

– Hva betalte dere for sementfabrikken?

– Det vil jeg ikke si noe om, men det var mindre enn de 30 millionene som kommunen ber om, sier Toften.

Ingen har bydd

Ifølge rådmannen i Sortland kommune, Rolf Lossius, har det vært laber interesse for å kjøpe tomta til den prisen som nå er satt.

– Noen har forhørt seg, men vi har ikke fått inn konkrete tilbud, sier Lossius.

Dersom det ikke kommer inn tilbud på tomta som er regnet for å være en av de mest interessante utviklingsobjektene i Sortland, vil det gjøres justeringer fra kommunens side.

– Med oppkjøp av sementfabrikken på nabotomta, kan det hende at interessen tiltar også for vår tomt, men om det ikke skulle skje, må vi ta grep, sier Lossius.

Betalte 10 mill.

Hva grepene innebærer, kan rådmannen ikke uttale seg om.

– Kommunen har valgt å legge hele tomta ut for salg. Kanskje det er lettere å selge deler av den? Et annet moment er selvfølgelig prisen. Kanskje det riktige er at vi beholder tomta selv, sier Lossius, og utdyper.

– Dersom politikernes intensjon er å selge tomta, må vi gjøre noe om ingen vil kjøpe den. Hva det blir, er vanskelig å si nå. Jeg anslår at vi må se nærmere på saken i løpet av høsten.

Kommunen kjøpte Nortura-tomta for 10 millioner kroner i 2011.

– Noen kostnader har det vært siden da, men vi har ikke gjort noe med bygningene ut over vedlikehold og litt utleie. Å finne leietakere er vanskelig siden vi har som mål å selge eiendommen, sier rådmannen.

Vil samarbeide

Oddbjørn Toften og Iparsell ønsker å samarbeide med en eventuell eier av nabotomta.

– Hele området bør sees under ett. Alle vil tjene på å se sammenhenger og muligheter for samarbeid, sier Toften.

Det er musikk i ørene til rådmann Lossius.

– Jeg synes det er fint at noen ønsker å videreutvikle sementfabrikktomta. Jeg håper at det skjer sammen med nabotomta som vi eier. En felles utvikling av tomta er i vår interesse, sier Lossius.

Dekkes med lån

Pengene fra salg av Nortura-tomta skulle i utgangspunktet brukes til å ruste opp Markveien som går fra Vesterålsgata og opp i industrifeltet på Sortland. En salgssum på 30 millioner kroner ville tilsvare kostnadene ved opprusting.

– I budsjettvedtaket før jul ble det imidlertid bestemt at Markveien skal finansieres uavhengig av inntekter fra salg av Nortura-tomta. Slik unngår vi forsinkelser i prosjektet. Pengene fra et salg vil gå inn i et veifond uansett, forklarer Lossius.

NB! Det aktuelle området i Sortland er regulert til næring og industri. I den kommende byplanen er det lagt inn reguleringsendring, slik at områdene også kan brukes til bolig.