Byplanlegger Kristine Røiri summerte torsdag opp prosessen og den endelige byplanen for sortlandspolitikerne.

Alle innsigelsene som kom inn til planen, fra Fylkesmannen, fylkeskommunen og reindriftsnæringa, er trukket som følge av endringer som er gjort i byplanen. Etter at planen har vært ute til offentlig ettersyn sist gang, kom det inn 37 merknader. Flere av disse er tatt til følge, og har ført til at enkelte områder er tatt ut av planen.

- Fikk heldigvis innsigelse

Røiri mener at de små endringene som er gjort, ikke har så mye å si for den totale planen, men at de kan ha stor innvirkning på de som ble direkte berørt av tidligere forslag.

Den ene større prinsipielle endringen går på handelsområder utenfor sentrum.

- Vi fikk en innsigelse – heldigvis må jeg si – og har jobbet med det, sa Kristine Røiri.

- I Sortland ønsker vi begge deler. Vi vil ha levende sentrum med møteplasser, kultur og boliger, samtidig som vi vil ha handelskonsept med regional trekkraft, som gir positive ringvirkninger til sentrum, sa Røiri.

Fant løsning

Løsninga har blitt at kjøpesenter og detaljvarehandel som ikke er plasskrevende plasseres i sentrum. Plasskrevende varer plasseres langs Vesterålsgata, mens storhandelskonsepter vil tillates i fem områder nært sentrum, men med klare begrensninger.

Begrensningene er forretningsareal mellom 1500 og 3000 m2. Vareutvalget må være begrenset, så de ikke konkurrerer med forretninger i sentrum. 30 prosent av vareutvalget kan være varer som også selges i sentrum. Etableringen skal ikke ha negativ effekt på byutviklingen, og dette skal dokumenteres i egen analyse. Forretningene skal være tilgjengelig for gående og syklende.

- I det store og hele synes jeg at prosessen har vært god, og at vi har kommet i mål på en god måte, sa Kristine Røiri til formannskapet.

Endringsforslag

Arbeiderpartiet kom med endringsforslag på et område som i byplanen er satt av til næringsformål, rett sør for Blåheiveien, med tilknytning til Vestmarka industriområde. Partiet ville trekke området ut av byplanen, slik at det kan beholde dagens status som areal for landbruksformål.

Byplanleggerne frarådet å trekke området ut.

- Det finnes ikke andre gode alternativer til slike næringsformål, sa byplanlegger Raina Kristensen til politikerne.

- Men Vestmarka industriområde skal være fullt utbygget før vi setter i gang med dette området, presiserte Røiri.

Byplanen ble enstemmig vedtatt, mens Arbeiderpartiets endringsforslag falt mot fem stemmer.

Lovord til byplanleggerne

Formannskapet likte det de hørte, og byplanleggerne høstet lovord både fra posisjon og opposisjon.

- Det er nesten sånn at jeg vil gi applaus, for dette er veldig bra, sa John Hempel (Frp) etter orienteringen.

- Det er bare å ta av seg hatten. Vi har sett dere over alt i byen. Det er lagt ned mye godt arbeid med byplanen, sa Grete Ellingsen (H) til byplanleggerne, før det vanket applaus fra politikerne.

- Vi har kommet frem til en plan med mange gode kvaliteter, og ser frem til behandlingen i kommunestyret, sa Svein Roar Jacobsen (Ap).