Det er Bård Vegar Solhjell, forsvarspolitisk  talsperson i SV, som sier dette i en uttalelse sendt til VOL. Han frykter at flytting kan svekke norsk tilstedeværelse i nordområdene.

Han kan heller ikke se at det er penger å spare på ei flytting. Solhjell viser i den forbindelse til kommandørkaptein Steve Olsen i Kystvakta  som nylig  uttalte følgende til VOL.

«Jeg har ikke sett et eneste regnestykke som sier noe om besparelser ved å flytte basen, eller å dele den mellom to lokasjoner, som også er foreslått. Med det i bakhodet er det vanskelig å se at dette kan bli noe av.»

- Tilstedeværelse viktig

Solhjell mener det er særlig viktig å prioritere tilstedeværelse i nordområdene i dagens sikkerhetspolitiske situasjon.

- Jeg mener at norske forsvarsprioriteringer i for stor grad retter seg inn mot utenlandsoperasjoner framfor å styrke vår evne til å forsvare norsk territorium. Om det er innsparinger en er på jakt etter, finnes det langt bedre måter å gjøre dette på enn å begynne med omorganisering av Kystvakta.

- Krever avklaring

Samtidig mener SV-nestlederen at Kystvakta også ivaretar andre viktige oppgaver i nordområdene framover.

- Dette dreier seg også om å forberede oss på økt skipstrafikk i nordområdene i framtiden, med de utfordringene de medfører for eksempel på miljøområdet. På sikt må vi heller bygge opp den totale beredskapen heller enn å bygge ned, sier Solhjell.

Solhjell etterlyser nå avklaring fra regjeringen.

- Nå er det skapt nok usikkerhet om framtida for Kystvaktbasen på Sortland. Regjeringa bør raskt avklare dette spørsmålet, avslutter Solhjell.